13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSchimbฤƒri la Interne: Funcลฃii noi, competenลฃe discutabile

Schimbฤƒri la Interne: Funcลฃii noi, competenลฃe discutabile

Numirea lui Liviu Popa în funcลฃia de ลŸef al Inspectoratului General al Poliลฃiei în locul lui Petre Tobฤƒ poate fi consideratฤƒ surprinzฤƒtoare. Popa vine din fruntea unei structuri, Direcลฃia Generalฤƒ Anticorupลฃie, care a eลŸuat tocmai în descoperirea legฤƒturilor dintre poliลฃiลŸti ลŸi grupฤƒrile de infractori. AcelaลŸi semn de întrebare se pune ลŸi în ceea ce-l priveลŸte pe înlocuitorul lui Aurel ลžoric de la IPJ Neamลฃ, Dorel Manole.

Ministrul Administraลฃiei ลŸi Internelor, Traian IgaลŸ, i-a demis ieri pe secretarul de stat Dan Valentin Fฤƒtuloiu, pe ลŸeful Inspectoratului General al Poliลฃiei, Petre Tobฤƒ, ลŸi a acceptat cererea de eliberare din funcลฃie a ลŸefului IPJ Neamลฃ, Aurelian ลžoric. În locul lui Dan Fฤƒtuloiu a fost numit ca secretar de stat Ioan Dascฤƒlu, fostul ataลŸat de Interne la Ambasada României de la Londra.  În locul lui Tobฤƒ a fost numit ca ลŸef IGPR Liviu Popa, ex-ลŸeful Direcลฃiei Generale Anticorupลฃie, iar în locul lui ลžoric la conducerea IPJ Neamลฃ a fost numit Dorel Manole. Ministrul IgaลŸ i-a cerut chestorului Dan Fฤƒtuloiu ca „în perioada imediat urmฤƒtoare sฤƒ spunฤƒ public ลŸi sฤƒ ajute la prinderea ลŸi tragerea la rฤƒspundere a acelora  care (…) au contribuit la scurgerea de informaลฃii din minister”.

Cum pot fi interpretate aceste numiri?

Demiterea  lui Dan Valentin Fฤƒtuloiu poate fi interpretatฤƒ ca o pedepsire  a demnitarului care a denunลฃat o mituire. Cu toate acestea, înlocuitorul lui Fฤƒtuloiu este un câลŸtig pentru imaginea Ministerului Admi-nistraลฃiei ลŸi Internelor (MAI) deoarece Ioan Dascฤƒlu a fost un bun ลŸef de poliลฃie la Arad ลŸi TimiลŸ, cu rezultate notabile împotriva criminalitฤƒลฃii. Spre exemplu, la IPJ TimiลŸ „a bฤƒgat în cercetare prealabilฤƒ 300 de poliลฃiลŸti. Este mânฤƒ de fier”, spun surse locale. Are pregฤƒtire la FBI, a fost comandant de poliลฃiลŸti la Pristina (Kosovo), ba chiar ลŸef al unui serviciu de informaลฃii din acea zonฤƒ de conflict. ลžtie sฤƒ gestioneze situaลฃii-limitฤƒ, ลŸtie sฤƒ coordoneze echipe de investigatori. 

Nu acelaลŸi lucru se poate spune ลŸi despre  noul ลŸef al IGPR, Liviu Popa, înlocuitorul lui Petre Tobฤƒ, care pânฤƒ ieri a fost ลŸeful Direcลฃiei Generale Anticorupลฃie din cadrul MAI, adicฤƒ ลŸeful structurii care trebuia sฤƒ descopere compli-citฤƒลฃile dintre poliลฃiลŸti ลŸi infractori, dar nu le-a descoperit, dupฤƒ cum ilustreazฤƒ scandalurile de la Neamลฃ, Dolj, Constanลฃa, Galaลฃi,  Craiova, Brฤƒila – teatre ale unor reglฤƒri de conturi sângeroase. Se pune întrebarea legitimฤƒ: dacฤƒ  domnul Liviu Popa nu a reuลŸit sฤƒ-i descopere pe corupลฃii din MAI cât a fost ลŸef la DGA, va reuลŸi el ca ลŸef al IGPR sฤƒ înlฤƒture complicitฤƒลฃile dintre infractori ลŸi mulลฃi poliลฃiลŸti? ลžansele sunt destul de mici dacฤƒ pe fosta sa funcลฃie de ลŸef la DGA va rฤƒmâne Jenicฤƒ Arion ลขigฤƒnaลŸu, numit ieri interimar. Jenicฤƒ Arion ลขigฤƒnaลŸu a fost adjunctul lui Popa la DGA, iar reproลŸurile cu privire la nedescoperirea la timp a complicitฤƒลฃilor de la Neamลฃ i se pot atribui ลŸi lui în bunฤƒ mฤƒsurฤƒ. Jenicฤƒ Arion este cunoscut opiniei publice în special prin modul în care a îngropat dosare cât a fost ลŸeful Direcลฃiei Cercetฤƒri Penale de la IGPR.

Dacฤƒ la DGA va fi numit un alt ลŸef (unul credibil, nu cu o imagine pฤƒtatฤƒ ca Jenicฤƒ Arion) ลŸi dacฤƒ va fi ajutat ลŸi de DGIPI – serviciul secret al MAI -, Liviu Popa ar putea ลฃine în frâu IGPR pentru cฤƒ  în perioada în care a fost ลŸef la IPJ Bihor a reuลŸit anihilarea multor reลฃele locale de evaziune. „Este corect, ลŸtie carte ลŸi probabil a fost numit pentru cฤƒ ministrul îl cunoaลŸte ลŸi are încredere în el”, spun sursele noastre. În ceea ce-l priveลŸte pe Aurelian ลžoric, acesta nu a fost demis, ci ลŸi-a dat el demisia, iar ministrul IgaลŸ i-a acceptat-o. ลžoric a fost ลŸi el, în urmฤƒ cu vreo ลŸapte ani, „o tânฤƒrฤƒ speranลฃฤƒ”, cu activitate în teatre de rฤƒzboi, dar care a sfârลŸit prin a fi copleลŸit de mafia localฤƒ din Neamลฃ. Înlocuitorul sฤƒu, Dorel Manole, necunoscut opiniei publice, a fost ลŸef la DGA Bacฤƒu (dupฤƒ ce 13 ani a activat ca ofiลฃer de informaลฃii la serviciul teritorial Bacฤƒu al DGIPI), adicฤƒ la serviciul care trebuia sฤƒ-i descopere pe poliลฃiลŸtii corupลฃi din zonฤƒ. Nu au fost fฤƒcute publice rezultatele sale. Tot ce ลŸtim este cฤƒ gruparea interlopilor nemลฃeni Mararu acลฃiona cu succes ลŸi în Bacฤƒu. La conferinลฃa sa de presฤƒ de ieri ministrul Traian IgaลŸ a spus cฤƒ aลŸteaptฤƒ ลŸi demisiile ลŸefilor de post care i-au luat apฤƒrarea lui ลžoric. „AลŸtept ca ลŸi acei ลŸefi de post care au sฤƒrit vehement în apฤƒrarea lui ลžoric sฤƒ se ลฃinฤƒ de cuvânt ลŸi sฤƒ-ลŸi dea demisia. Evenimentele au afectat foarte grav imaginea poliลฃiei”, a declarat IgaลŸ. 

 

Istoricul scandalului

Primele evenimente ale acestui scandal au avut loc în urmฤƒ cu zece zile.

  14 noiembrie – Interlopul-cฤƒmฤƒtar Gheorghiลฃฤƒ Mararu a fost împuลŸcat mortal de un alt interlop. Reglarea de conturi s-a petrecut ziua, într-o cafenea din centrul oraลŸului Piatra Neamลฃ.

  14 noiembrie – Secretarul de stat Dan Valentin Fฤƒtuloiu a fost trimis la Neamลฃ de ministrul Traian IgaลŸ pentru a evalua situaลฃia.

  16 noiembrie – ลžeful IPJ Neamลฃ, Aurelian ลžoric, i-a luat apฤƒrarea interlopului ucis, întrebându-se retoric într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ: „De ce e interlop Gheorghiลฃฤƒ Mararu? Pentru cฤƒ dฤƒ bani la oameni? ลži procurorii dau bani cu camฤƒtฤƒ”.

  17 noiembrie – Dupฤƒ evaluarea situaลฃiei de la Neamลฃ, Fฤƒtuloiu a cerut ministrului IgaลŸ demiterea atât a lui Aurelian ลžoric, cât ลŸi a ลŸefului IGPR, Petre Tobฤƒ.

  19 noiembrie – Omul de afaceri Cฤƒtฤƒlin Chelu a fost arestat imediat dupฤƒ ce i-a dat mitฤƒ secretarului de stat Dan Valentin Fฤƒtuloiu 50.000 de euro. Chelu a fost arestat în urma denunลฃului formulat de Fฤƒtuloiu ลŸi de fiul acestuia, Alexandru. Fฤƒtuloiu ne-a declarat atunci cฤƒ a fost trฤƒdat de  ลŸefi din poliลฃiile locale care i-au furnizat informaลฃii lui Chelu despre dosarele în care este anchetat. Pe Tobฤƒ l-a acuzat cฤƒ nu a conexat dosarele de evaziune fiscalฤƒ cu aceiaลŸi autori ลŸi cฤƒ nu le-a trimis la Parchet pentru ca autorii sฤƒ fie trimiลŸi în judecatฤƒ.

  23 noiembrie – Dan Fฤƒtuloiu, Petre Tobฤƒ ลŸi Aurelian ลžoric sunt eliberaลฃi din funcลฃie de ministrul de Interne, Traian IgaลŸ.

Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ