14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSchimbare de atitudine în Turcia: 750 de militari reţinuţi după puciul eşuat...

Schimbare de atitudine în Turcia: 750 de militari reţinuţi după puciul eşuat au fost eliberaţi

Turcia a eliberat sâmbătă peste 750 de militari reţinuţi după puciul eşuat, informează media de stat, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că renunţă la procesele pentru insultă, într-un gest pentru "unitate" care nu se va repeta, relatează Reuters. 

Agenţia de stat Anadolu susţine că 758 de militari au fost eliberaţi la recomandarea procurorilor după ce au depus mărturie. Un judecător a fost de acord cu măsura, considerând că prelungirea detenţiei nu este necesară. 

Alţi 231 de militari rămân în custodie, precizează Anadolu. 

Armata turcă, a doua cea mai mare din NATO, a fost dur lovită după tentativa de puci de la 15-16 iulie. Joi, 99 de colonei au fost promovaţi la rangul de general sau amiral, după demiterea a aproape 1.700 de militari pentru presupusul rol jucat în tentativa de puci. 

În jur de 40% dintre generalii şi amiralii din armată au fost demişi după puciul eşuat. 

Ministrul apărării din Turcia, Fikri Isik, a declarat vineri pentru postul NTV că curăţarea armatei nu s-a încheiat, adăugând că a venit rândul academiilor militare. 

Într-o decizie neaşteptată, Erdogan a declarat vineri seară că va renunţa, într-un gest care nu se va repeta, la toate procesele împotriva persoanelor care l-au insultat. El şi-a explicat decizia prin dorinţa de "unitate" după puciul eşuat. 

De asemenea, decizia ar putea fi motivată de dorinţa de a reduce la tăcere criticii occidentali, comentează Reuters. Procurorii au deschis peste 1.800 de dosare împotriva unor persoane care l-au insultat pe Erdogan de când a devenit preşedinte în 2014, a precizat ministrul justiţiei la începutul acestui an. Printre cei vizaţi se află jurnalişti, caricaturişti şi chiar minori. 

Nu este clar dacă Erdogan va renunţa şi la acţiunea legală care îl vizează pe comediantul german Jan Boehmermann, care a recitat la televiziune un pamflet în care liderul turc e acuzat printre altele, că este zoofil şi că urmăreşte pornografie infantilă, notează Reuters. 

Între timp, avocatul preşedintelui turc a declarat că procesul pentru defăimare din Germania este încă pe rol, precizând că decizia de a renunţa la acţiunile pentru insultă este valabilă doar pentru Turcia. 

"Anunţul este valabil doar pentru Turcia. Nimic nu se va schimba în Germania pentru moment", a spus avocatul Ralf Hoecker, care îl reprezintă pe Erdogan în procesul deschis pentru insultă în Germania. 

Potrivit DPA, care a discutat cu avocatul, guvernul turc nu a răspuns până acum întrebărilor sale referitoare la subiectul procesului împotriva lui Jan Boehmermann.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă