18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialScandalul cailor din Deltฤƒ continuฤƒ

Scandalul cailor din Deltฤƒ continuฤƒ

Scandalul privind caii din Delta Dunฤƒrii este departe de a se încheia, deลŸi reprezentanลฃii Vier Pfoten au anunลฃat cฤƒ au convenit cu autoritฤƒลฃile locale un protocol de acลฃiune comunฤƒ pentru protejarea acestor animale. În timp ce Kuki Bฤƒrbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten România, a declarat cฤƒ autoritฤƒลฃile au acceptat sฤƒ nu mai scoatฤƒ caii sฤƒlbatici din zona Letea pentru a fi sacrificaลฃi la abator, reprezentanลฃii Prefecturii, Administraลฃiei Rezervaลฃiei Biosferei Delta Dunฤƒrii (ARBDD) ลŸi Direcลฃii Sanitar-Veterinarฤƒ (DSV) Tulcea susลฃin cฤƒ nu s-a convenit nimic.

„Domnul Bฤƒrbuceanu a purtat mai multe discuลฃii cu autoritฤƒลฃile din Tulcea, dar nu s-a convenit asupra unui protocol de acลฃiune comunฤƒ în privinลฃa cailor de la Letea ลŸi din Delta Dunฤƒrii pentru cฤƒ cei care spun cฤƒ protejeazฤƒ caii vor sฤƒ impunฤƒ mฤƒsuri care contravin legii. I-am cerut reprezentantului Vier Pfoten sฤƒ se punฤƒ de acord cu autoritฤƒลฃile care au responsabilitฤƒลฃi legale în aceastฤƒ chestiune ลŸi, dacฤƒ se realizeazฤƒ acest acord, semnฤƒm protocolul”, a declarat Vasile Gudu, prefectul judeลฃului Tulcea.

Spre abator, conform legii

Marinela TertiลŸ, director DSV Tulcea, spune cฤƒ semnarea protocolului s-a blocat pentru cฤƒ Vier Pfoten vrea sฤƒ impunฤƒ mฤƒsuri ilegale. „De exemplu, interzicerea vânzฤƒrii cฤƒtre abator a cailor din Deltฤƒ de cฤƒtre proprietari, solicitatฤƒ de Vier Pfoten, este ilegalฤƒ. DSV sau altฤƒ instituลฃie nu poate obliga un proprietar de cai sฤƒ-i vândฤƒ. Din acest motiv, caii de la Letea, dupฤƒ ce vor fi investigaลฃi de medicii veterinari, vor putea pleca, oricând, spre abatoare, conform legii.”

Grigore Baboianu, guvernator ARBDD, se opune de asemenea semnฤƒrii protocolului pro-pus de Vier Pfoten pentru cฤƒ reprezentanลฃii acestei organizaลฃii considerฤƒ caii din Deltฤƒ ca fiind animale sฤƒlbatice ลŸi din acest motiv ar trebui sฤƒ fie incluse în patrimoniul natural.

„Nu existฤƒ un studiu ลŸtiinลฃific care sฤƒ ateste aceastฤƒ teorie a celor de la Vier Pfoten. ลžtefan Rฤƒileanu, de la Institutul Delta Dunฤƒrii, a rฤƒspândit aceastฤƒ ipotezฤƒ, dar nu are o fundamentare ลŸtiinลฃificฤƒ. Nici nu are cum sฤƒ dovedeascฤƒ valoarea de patrimoniu a cailor din Deltฤƒ pentru cฤƒ animalele respective s-au sฤƒlbฤƒticit în ultimele douฤƒ decenii. Caii din deltฤƒ s-au sฤƒlbฤƒticit pentru cฤƒ au fost scฤƒpaลฃi de sub control de proprietari. Populaลฃia din zona C.A. Rosetti a îmbฤƒtrânit ลŸi nu mai foloseลŸte caii la muncile agricole, cum se întâmpla în urmฤƒ cu câteva decenii.”

ลžtefan Rฤƒileanu recunoaลŸte cฤƒ nu are argumente ลŸtiinลฃifice pentru a demonstra valoarea de patrimoniu natural a cailor de la Letea. „Caii din Deltฤƒ au valoare din punct de vedere turistic ลŸi ar trebui sฤƒ fie protejaลฃi dacฤƒ vrem sฤƒ dezvoltฤƒm turismul în zonฤƒ”, afirmฤƒ însฤƒ el.

Ameninลฃare cu procese

Antonel Pocora, primarul comunei C.A.Rosetti, spune cฤƒ localnicii din Letea se aflฤƒ într-un veritabil rฤƒzboi cu organizaลฃiile de protecลฃie a animalelor. Proprietarii celor 50 de cai blocaลฃi de mai bine de o sฤƒptฤƒmânฤƒ la o fermฤƒ din judeลฃul Brฤƒila îi ameninลฃฤƒ pe cei de la Vier Pfoten cu procese pe motiv cฤƒ le-au confiscat caii. Directorul DSV Tulcea, Marinela TertiลŸ, spune cฤƒ „gฤƒzduirea cailor bolnavi de anemie infecลฃioasฤƒ, cum sunt o parte din cei plecaลฃi de la Letea, într-o zonฤƒ necontaminatฤƒ, cum este ferma Urleasca din judeลฃul Brฤƒila, este o faptฤƒ penalฤƒ ce se pedepseลŸte cu închisoarea”.

Cele mai citite

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ