12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul autostrăzii Nădlac-Arad, discutat în Parlament

Scandalul autostrăzii Nădlac-Arad, discutat în Parlament

Un deputat USL a citit în plen o declaraţie referitoare la situaţia agricultorilor din Nădlac, nemulţumiţi de faptul că, din cauza autostrăzii, ajung tot mai greu la pământurile lor.

Viitoarea bucată de autostradă ce leagă Aradul de Nădlac a ajuns subiect de discuţie în Parlamentul României. De data aceasta, nu întârzierea lucrărilor a fost problema, ci modul în care ele vor fi efectuate, pentru că agricultorii din zonă sunt nevoiţi, astfel, să ocolească aproximativ 20 de kilometri pentru a ajunge la pământurile pe care le au în proprietate.

În acest sens, deputatul USL, Flavius Măduţa, a citit în Parlament o declaraţie politică referitoare la situaţia acestor oameni, care sunt afectaţi direct de modul în care este construită respectiva autostradă. De altfel, parlamentarul s-a întâlnit de mai multe ori cu locuitorii Nădlacului înainte de a trece la demersul propriu-zis făcut la Bucureşti.

„Pentru cetăţenii din oraşul Nădlac, autostrada aduce mai multe probleme decât beneficii. Toate aceste probleme au pornit de la modificarea proiectului iniţial al lucrărilor complementare autostrăzii. Concret, agricultorii nădlăcani nu mai au acces facil la cea mai mare parte a terenurilor agricole”, a spus Măduţa în faţa colegilor parlamentari. El a prezentat şi o petiţie a agricultorilor din Nădlac, care a strâns peste 1.100 de semnături.

„Prin situaţia creată, se aduce un grav prejudiciu economiei locale din Nădlac, bazată aproape exclusiv pe agricultură. Oamenii se văd în imposibilitatea de a lucra eficient terenurile agricole, sunt practic nevoiţi să le vândă la preţuri mici sau să le dea în lucru unor firme din Ungaria, care au acces facil la aceste terenuri şi sunt gata să profite de situaţie”, a mai declarat Flavius Măduţa, înainte de a solicita şi efectuarea unei subtraversări a autostrăzii, conform proiectului iniţial.

Autostrada afectează agricultura

De altfel, în actualul plan este prevăzută o singură trecere care leagă Nădlacul de comuna Peregu Mare, dar din cauza formei pe care acest pasaj îl are, agricultorii nu îşi pot aduce cu ei şi utilajele necesare lucrării pământului. În ajutorul oamenilor a sărit şi primarul Nădlacului, Vasile Ciceac, care a promis că încearcă să rezolve situaţia, chiar dacă soluţia nu se află în mâinile administraţiei locale. „Eu fac toate demersurile ca să putem obţine ceea ce doresc nădlăcanii pentru a ajunge la terenurile lor pe care le au în proprietate. De nenumărate ori am făcut demersuri atât la CNADNR, cât şi la Ministerul Transporturilor şi totodată şi la Consiliul Judeţean Arad, pentru că şi drumul judeţean 709 J este implicat în acest proiect. Cea mai mare problemă este, însă, de partea Ministerului Transporturilor şi a CNADNR. Am trimis mai multe memorii şi nu cred că este o situaţie de nerezolvat”, a spus edilul localităţii arădene. Noul scandal vine la doar câteva zile de la trimiterea în judecată a omului de afaceri Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, constructorul primului tronson al autostrăzii. Acesta este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune în dosarul ce are legătură cu deturnarea fondurilor pentru acest prim tronson, de aproximativ 22 de kilometri.

Greşeală de proiectare

Pe de altă parte, tronsonul de autostradă Nădlac-Pecica a demarat cu stângul. Dintr-o eroare de proiectare, coborârea de pe autostrada românească ar fi ajuns pe terenurile Ungariei. Când a fost remediată problema, a apărut alta: pentru că nu s-a folosit pământ de calitate, o parte din autostradă s-a surpat. Constructorul, Romstrade, nu şi-a plătit angajaţii şi în cele din urmă Uniunea Europeană a decis suspendarea finanţării. În final, contractul cu această firmă a fost reziliat.

 

 

Cele mai citite

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă