20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScandal zoo la Arad, între prefect şi primar

Scandal zoo la Arad, între prefect şi primar

După schimbarea Guvernului, noul prefect de Arad a dorit să aplice legea şi în cazul podului în construcţie în Parcul Natural Lunca Mureşului. Lucrările au fost oprite pentru a fi respectat acordul de mediu, care prevede că în această perioadă anumite specii rare de păsări şi animale se reproduc. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă l-a acuzat pe prefect că pentru acesta reproducerea peştilor este mai importantă decât finalizarea podului, de care ar beneficia 10.000 de oameni.

Despre oameni şi peşti

Scandalul a început imediat după schimbarea prefectului. Cosmin Pribac, prefectul Aradului, a oprit lucrările de construcţie a podului Pecica-Sânpetru German. Parcul Natural Lunca Mureşului a primit în anul 2006 o desemnare la nivel mondial ca Zonă Umedă de Importanţă Internaţională – Sit Ramsar, a treia zonă din România după Delta Dunării şi Insula Mică a Brăilei, şi două desemnări europene de Sit Natura 2000 în anul 2007 (Arie de Protecţie Specială Avifaunistică) şi 2008 (Sit de Importanţă Comunitară). Zona este foarte importantă nu numai din punct de vedere al peisajului, dar şi în ceea ce priveşte biodiversitatea, pentru că include 10 habitate de interes comunitar şi peste 70 de specii de plante şi animale protejate la nivel european.

„Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a trimis o adresă către constructorul Tehnodomus, respectiv către Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Regional Timiş, şi către Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad prin care atrage atenţia asupra faptului că lucrările la pod din aria protejată a Parcului se desfăşoară şi în intervalul aprilie – iunie, deşi acordul de mediu interzice acest lucru. Drept urmare, Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu a sesizat Comisariatul Judeţean Arad, acesta aplicând în primă fază un avertisment constructorului. Pentru că Acordul de Mediu continua să fie încălcat, pasul următor a fost aplicarea unei amenzi constructorului. Ulterior, lucrările au fost oprite şi vor fi reluate conform celor prevăzute în Acordul de Mediu, în luna iulie”, a declarat prefectul Cosmin Pribac.

Podul de la Pecica înseamnă capital electoral pentru PDL şi parlamentarii acestui partid, Iustin Cionca şi Traian Igaş, şi dacă nu va fi finalizat la timp, nu va aduce voturile necesare din această toamnă. MC-L, alianţa dintre PDL şi PER, l-a atacat pe prefectul Cosmin Pribac. Gheorghe Falcă spune despre oprirea lucrările la podul Pecica-Secusigiu, că prefectul trebuie să ofere soluţii de deblocare a situaţiei, nu explicaţii puerile. „Domnul prefect ar trebui să aibă curajul să se întâlnească cu cei 10.000 de oameni pentru care până acum o lună de zile podul Pecica-Secusiug era în construcţie. Dar, la o reclamaţie a unui membru marcant al PSD, instituţiile din subordinea Prefecturii au oprit lucrările folosind un acord de mediu care ne spune ca s-au sistat lucrările pe perioada depunerii icrelor la unele specii de peşti din Mureş, de parcă picioarele viitorului pod ar fi singurul loc de pe întreg parcursul râului în care peştii se pot înmulţi! Oamenii sunt mai importanţi decât chichiţele justificative ale domnului prefect. Prefectul a procedat la fel şi cu închidere uşii între cele două instituţii, arătând modul de colaborare pe care vrea să o aibă Instituţia Prefectului PSD cu administraţia publică locală”, spune finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă.

Legea e lege şi trebuie respectată

Prefectul Aradului, Cosmin Pribac, a explicat că Instituţia Prefectului Judeţului Arad este atacată zilnic de către reprezentanţii PDL. El este acuzat că a oprit lucrările de la podul de la Pecica. „Observ că la fiecare ieşire publică lideri politici de top ai PDL Arad – precum primarul Aradului, Gheorghe Falcă – spun că noi am oprit lucrările. Asta e o minciună. Mai grav este, însă, faptul că Gheorghe Falcă şi colegii lui de partid instigă la încălcarea legii sau au pretenţia ca instituţiile statului să încalce legea”, a declarat Cosmin Pribac. El le recomandă celor de la PDL că, dacă nu le convine faptul că un acord de mediu trebuie respectat, să apeleze la parlamentarii din partidul lor şi să le ceară schimbarea legislaţiei. „Faptul că Falcă cere nerespectarea legilor este un abuz grosolan. Nimeni nu a intervenit pentru stoparea lucrărilor respective, este vorba despre aplicarea legislaţiei”, a declarat Dorel Căprar, preşedinte PSD Arad care a ridicat problema nerespectării legislaţiei în cazul podului de la Pecica încă de anul trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă