10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialScandal. KPMG a acoperit mitele date de Rolls-Royce în Marea Britanie

Scandal. KPMG a acoperit mitele date de Rolls-Royce în Marea Britanie

Corpul de Control Fiscal din Marea Britanie a descoperit că în perioada 2010 – 2013, în timpul auditului realizat de KPMG la Rolls-Royce, societatea internațională de audit, care deține o filială și în România, ar fi acoperit mitele pe care producătorul cunoscutelor autoturisme de lux le-a dat partenerilor. În medie, 0,029% pe contract, potrivit presei britanice. 

Rolls-Royce și-a recunoscut vina și a cerut scuze tuturor partenerilor, oferindu-se să plătească 671 milioane de lire sterline pentru pentru a scăpa de acuzațiile care i-au fost aduse.   

Rezultatele Consiliului de Raportare Financiară din Regatul Unit  (FRC) privind auditurile realizate de KPMG privind situațiile financiare ale Rolls-Royce din 2010 până în 2013, reprezintă astfel cea mai recentă lovitură dată reputației uneia dintre cele mai mari societăți mondiale de audit, notează The Guardian.

KPMG, care s-a arătat cooperantă pe timpul anchetei, a declarat că este „încrezătoare în calitatea tuturor lucrărilor de audit finalizate în cazul Rolls-Royce”. Compania a fost auditorul Rolls-Royce din 1990 până în prezent, dar va fi înlocuit de Pricewaters-Cooper anul viitor, din cauza noilor legi care impun companiilor să schimbe furnizorii de audit la fiecare 20 de ani.

Grupul Rolls-Royce, în schimb, a recunoscut conturile falsificate pentru a ascunde folosirea ilegală a intermediarilor locali, încercarea de a contracara investigațiile privind corupția și de a plăti zeci de milioane mită pentru a câștiga tranzacții pe piețele emergente, inclusiv în Indonezia și China. Profiturile brute obținute din aceste infracțiuni sunt estimate la peste 250 milioane lire sterline.

Mita a reprezentat un risc care a fost acoperit de KPMG în fața acționarilor Rolls-Royce, dar și în auditul conturilor grupului. Cu toate acestea, judecătorul Brian Leveson QC, care a judecat cazul împotriva Oficiului de combatere a fraudei serioase vs. Rolls-Royce, a scris că în opinia sa „auditorii care au fost cei mai în măsură să detecteze abaterile nu au avut o imagine completă”.   

 

 

Cele mai citite

Serviciile israeliene vor lichida liderii Hamas din toată lumea când conflictul din Gaza va lua sfârșit

Serviciile de informații israeliene se pregătesc să lichideze liderii Hamas din întreaga lume când războiul din Fâșia Gaza se va încheia, pregătind scena pentru...
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă