18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialScandal in Partidul Liberal din Republica Moldova. Mai multi membri de baza...

Scandal in Partidul Liberal din Republica Moldova. Mai multi membri de baza exclusi din aceasta formatiune

 

 

 

 

Nu mai putin de cinci deputati ai Partidului Liberal au fost exlusi azi, in urma Consiliului Republican al acestei formatiuni politice, anunta corespondentul Agerpres la Chisinau.

 

Consiliul PL a decis să-i excludă inclusiv pe prim-vicepreşedintele formaţiunii Ion Hadârcă, liderul fracţiunii parlamentare a PL, dar şi pe secretarul general al partidului, Oleg Bodrug. Printre cei care au mai fost excluşi din partid figurează şi alţi trei deputaţi, dar şi mai mulţi lideri de filiale locale. De asemenea, PL şi-a retras sprijinul politic pentru doi miniştri şi cinci miniştri-adjuncţi care au semnat declaraţia aşa-numitului Consiliu Liberal Reformator. Deja iniţial erau şapte deputaţi reformatori, despre doi nu s-a vorbit nimic sâmbătă. 

Mihai Ghimpu şi prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă au calificat gestul reformatorilor drept trădare. Chirtoacă (nepotul lui Mihai Ghimpu n.red) a adăugat că nu ar fi acceptat în nici un caz propunerea de deveni lider al formaţiunii în locul lui Mihai Ghimpu. În plus, liberalii au lăsat să se înţeleagă că în această sciziune s-ar fi implicat premierul desemnat Vlad Filat, după ce PL a anunţat că nu susţine candidatura acestuia la funcţia de prim-ministru. 

Şi preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care este şi şeful legislativului, s-a arătat îngrijorat de situaţia din Partidul Liberal, sugerând că aceasta ar fi fost creată cu implicarea lui Filat. El a atenţionat că, dacă Filat va încerca să negocieze separat cu unii deputaţi din fracţiunea democrată alegerea sa în funcţia de premier, atunci nu va avea sprijinul Partidului Democrat. 

Vineri, un grup de reprezentanţi ai Partidului Liberal a criticat decizia conducerii formaţiunii de a nu participa la negocieri pentru formarea noului guvern, pronunţându-se pentru menţinerea PL la guvernare şi schimbarea lui Mihai Ghimpu de la conducerea formaţiunii cu Dorin Chirtoacă. 

Acţiunea respectivă are loc în contextul negocierilor pentru formarea noului guvern. În situaţia creată după scindarea din PL, Vlad Filat ar putea fi ales în fruntea unui nou guvern, dacă îşi va asigura sprijinul liberalilor excluşi din partid şi al Partidului Democrat al lui Marian Lupu, care, deşi, iniţial, de asemenea susţinea că nu va vota un guvern condus de Filat, în ultimul timp a devenit mai puţin categoric.

 

 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă