20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialPROTESTE în Chicago, după ce un poliţist alb a ÎMPUȘCAT un om...

PROTESTE în Chicago, după ce un poliţist alb a ÎMPUȘCAT un om de culoare

Oamenii au ieşit în stradă şi au blocat traficul în oraşul american Chicago, marţi, după ce a fost publicată î înregistrare în care un poliţist împuşcă mortal un bărbat de culoare, scrie mashable.com.

Poliţistul Jason Van Dyke, care a mai fost acuzat pentru abuz de forţă şi remarci rasiste, a tras 16 focuri de armă care i-au fost fatale adolescentului Laquan McDonald, în vârstă de 17 ani. El a continuat să tragă chiar şi după ce minorul s-a prăbuşit şi a încetat focul numai după ce a intervenit alt poliţist.

Crima a avut loc în 20 octombrie 2014. Un judecător din ţinutul Cook a cerut autorităţilor, la începutul acestei luni, să publice înregistrarea, întrucât nu ar putea afecta ancheta.

McDonald ar fi avut un cuţit în mână în ziua în care a fost omorât şi alţi poliţişti ar fi încercat să îl ţină departe de pietoni, înainte ca Van Dyke să deschidă focul.

Sindicatul poliţiştilor a afirmat că Van Dyke a acţionat în legitimă apărare, după ce McDonald l-ar fi atacat. Însă, înregistrarea contrazice declaraţia.

„Poliţistul a omorât un adolecent şi va trebui să suporte consecinţele acţiunilor lui”, a spus inspectorul Poliţiei din Chicago, Garry McCarthy, marţi, într-o conferinţă de presă.

Van Dyke s-a predat autorităţilor şi a fost reţinut fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, cu acuzaţia de omor, potrivit ziarului The Chicago Tribune.

Aceasta este numai una dintr-o serie de ucideri prin împuşcare de către poliţişti albi a unor tineri afroamericani, care au declanşat proteste în întreaga ţară, inclusiv revolte urbane, anul trecut, la Ferguson, în Missouri, iar în aprilie la Baltimore.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă