26.3 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăSpecialScadere dupa retragerea lui Stolojan

Scadere dupa retragerea lui Stolojan

Cu siguranta evenimentul care astazi a influentat cel mai mult evolutia actiunilor romanesti a fost renuntarea lui Theodor Stolojan la calitatea sa de premier desemnat. Privind fetele uimite ale inaltilor lideri politici intervievati astazi de catre televiziuni si reactiile destul de dure venite din mai toate directiile, dar mai ales din zona de opozitie, aceasta decizie a luat prin surprindere pe aproape toata lumea.
Cu siguranta ca implicatiile acestui gest au fost negative pentru mediul financiar romanesc. Bursa, care deschisese ziua la circa plus 3%, imediat a ajuns in zona de neutralitate, iar pana la inchidere a acumulat scaderi de aproximativ 2,7% la nivelul indicilor BET-C si BET-FI.
Ulterior, desemnarea de catre presedintele Basescu a unui alt premier in persoana lui Emil Boc nu a impresionat investitorii, acestia continuand sa se situeze pe pozitii de vanzare pana la finalul zilei.

Si piata valutara a avut o reactie negativa dimineata, insa s-a mai temperat ulterior, raportul EUR/RON ramanand pe parcursul zilei in zona 3,95 lei.
Surpriza provocata de evenimentele de pe scena politica a scos putin din amorteala investitorii romani, astfel ca astazi, pentru prima data dupa mai mult de o saptamana, pe piata regular a BVB s-au facut tranzactii cu actiuni in valoare mai mare de 2,6 milioane de euro. De asemenea, am avut tranzactii de o valoare similara pe segmentul de obligatiuni. Cele mai multe dintre acestea au avut ca obiect titlurile emise de Banca Mondiala. De asemenea, investitorii de la BVB au mai tranzactionat luni si contracte futures pe cursul valutar EUR/RON, cel mai probabil initiatorii acestor tranzactii fiind motivati de anticipari pesimiste cu privire la evolutia leului din zilele urmatoare.

Piata ramane asadar pe o tendinta negativa pe termen scurt, chiar daca in prima parte a zilei am fi avut motive sa credem ca s-ar putea sa fim martorii unei usoare reveniri, data fiind conjunctura usor pozitiva a pietelor asiatice si europene.
Daca pana acum investitorii straini sau institutionalii romani au ramas rezervati, exemplul de inconsecventa dat astazi de oamenii politici cu siguranta nu ii va face sa se razgandeasca. Asadar, ne putem astepta in continuare ca starea pietei romanesti de capital sa ramana fragila.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Nicolae Ciucă face bilanțul campaniei liberalilor: „ mesaj constructiv, pe realizări”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că liberalii au avut în campania electorală un "mesaj constructiv, pe realizări" şi este foarte mulţumit de...

Jens Stoltenberg cere „predictibilitate și responsabilitate” din partea aliaților NATO pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că aliații occidentali trebuie să se asigure că nu se vor repeta lacunele în sprijinul...

VIDEO. Partidul AUR este acuzat de fraudă electorală. Este citată o declarație a lui George Simion, care ar fi recunoscut că AUR nu putea...

Partidul AUR este acuzat că a comis o fraudă electorală în momentul derulării campaniei de strângere de semnături pentru alegerile din 9 iunie 2024. George...
Ultima oră
Pe aceeași temă