16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialSat din epoca bronzului, dezgropat

Sat din epoca bronzului, dezgropat

Arheologii muzeului judetean de Istorie si Arta Zalau au descoperit in apropierea localitatii salajene Recea un sat din epoca bronzului. Acesta a fost datat, cel mai probabil, in perioada 1.500-1.300 i.Hr. Descoperirea a fost facuta in urma unor lucrari de descarcare de sarcina arheologica a unei zone de circa doi kilometri patrati, in care societatea Cemacon Zalau va amenaja o cariera de exploatare a argilei si o linie de productie a blocurilor ceramice.
Potrivit arheologului Ioan Bejinariu, cel care s-a ocupat de acest sit, "satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, pe doua siruri aproximativ paralele. In apropierea caselor au fost gasite gropi destinate depozitarii proviziilor". In total au fost gasite 124 de complexuri arheologice, insemnand locuinte, morminte, gropi de provizii sau cuptoare menajere, dar si doua schelete umane, din mai multe perioade istorice, incepand cu 1.500-1.300 i.Hr., pana in secolele III-IV e.n.

 

"Este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti sa vezi o asezare in ansamblul ei", a subliniat sursa citata.
O alta descoperire facuta cu ocazia acelorasi sapaturi arheologice este o asezare din perioada de sfarsit a dominatiei romane, secolele III-IV, atunci cand populatia era formata, cel mai probabil, din daci si germanici. In cadrul acestei asezari, in partea dinspre vale, au fost identificate mai multe gropi folosite la afumarea carnii. "Populatiile germanice erau cele care foloseau aceasta metoda de afumat carnea. Mai exact, se foloseau soproane in care erau amplasate mai multe gropi rectangulare, cu latura de un metru, care se umpleau cu mangal si pietre.

 

Fumul degajat din aceste gropi afuma carnea atarnata in sopron", explica Ioan Bejinariu.
Piesa de rezistenta a sitului cercetat este un cuptor de ars ceramica, din aceeasi perioada cu afumatorile. "Acesta are doua etaje, despartite de un gratar cu orificii. Partea superioara a cuptorului este cea in care se puneau la ars vasele de ceramica, iar in cea de jos se facea focul", a mai spus arheologul, care a precizat ca langa cuptor au fost gasite fragmente ceramice si chiar vase intregi din vremea respectiva.

Muzeul Judetean de Istorie intentioneaza sa organizeze o expozitie si sa publice o monografie cu recentele descoperiri arheologice. "Descoperirea este importanta din punct de vedere stiintific. In acest fel avem o imagine clara despre cum arata un sat din aceasta perioada a epocii bronzului", a conchis Ioan Bejinariu.

Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă