10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialŞase motive pentru a călători prin Europa pe timpul iernii

Şase motive pentru a călători prin Europa pe timpul iernii

Când ne gândim la turism pe timpul iernii, ne imaginăm staţiuni de schi unde preţurile sunt inaccesibile, aventuri all-inclusive pe tărâmuri nordice şi târguri de sezon de unde poţi cumpăra toate suvenirurile posibile şi imposibile. Aşa să fie?

Vacanţele în Europa pe timpul iernii ne pot oferi ceva mai mult decât cele câteva clişee înzăpezite şi îmbătrânite. Februarie este o lună propice pentru chilipiruri, pentru aromele locale şi pentru a gusta puţin din nebunia iernii. Cu toate acestea, nu vă recomandăm să vă apropiaţi de Cercul Polar decât în măsura în care doriţi să vă schimbaţi părerea despre iarna românească, pe care o veţi considera, după o excursie la Rovaniemi, ca fiind bună şi gentilă precum o domniţă nici măcar capricioasă.

Mai puţini turişti

Cozile interminabile au săpat răni adânci în mentalul colectiv românesc. Să le ocolim, deci, şi să mergem să vizităm marile obiective turistice pe timpul iernii. Domul din Milano sau Sagrada Familia arată la fel, fie iarnă, fie vară. Diferenţa constă în zecile de minute pe care le petreceţi la coadă la bilete. Podul Carol din Praga este cu mult mai fermecător atunci când este străbătut de câţiva localnici sau turişti liniştiţi decât pe timpul verii, când lipsa spaţiului vital vă pot crea atacuri de panică. Lipsa jumătăţii de miliard de turişti care vizitează ţările europene în lunile de vară face diferenţa.

Preţuri mai mici

O consecinţă naturală a numărului mai mic de turişti este scăderea preţurilor, care se aplică atât la hoteluri, cât şi la transportul aerian şi feroviar. Conform site-ului abroad.com, discounturile sunt mai mari şi mai frecvente în micile oraşe şi în regiunile care depind de veniturile provenite din turism, decât în metropolele şi în marile regiuni comerciale, unde oamenii nu trebuie să muncească pe brânci pentru a atrage clienţii.

Soarele primăvăratic

În unele regiuni ale Europei pare să se fi instalat primăvara, mai ales dacă ne ghidăm după standardele iernii din România. Sudul Spaniei, sudul Franţei, Sicilia, Cipru şi insula Creta îşi aşteaptă turiştii cu plaje însorite şi terasele deschise, unde veţi putea savura în tihnă o bere. Nu vă imaginaţi că va fi îndeajuns de cald încât să vă bronzaţi, însă vă veţi simţi incredibil atunci când veţi vorbi la telefon cu prietenii înzăpeziţi din România. Dacă nu ne credeţi, contactaţi oficiile turistice din regiunile respective şi cereţi câteva informaţii despre prognoza meteo. În plus, imaginaţi-vă că veţi putea admira ruinele greceşti fără să vă aflaţi în pericolul de a face insolaţie.

Festivaluri câtă frunză şi iarbă

Europa ne oferă, pe timpul iernii, unele dintre cele mai interesante festivaluri la care poate participa un turist dornic de distracţie. Carnavalul de la Veneţia se află în plină desăşurare, iar fascinantul oraş italian este invadat de turiştii care abia aşteaptă să participe la balurile mascate, la concerte şi la festivaluri. Pregătiţivă pentru o bătălie-monstru cu portocale, căci la sfârşitul acestei săptămâni va începe Ivrea Carnival, care se va desfăşura în perioada 9-12 februarie. Carnavalul din Patras, Grecia, va dura până pe 27 februarie, iar adevărata distracţie de dezlănţuie în ultimul weekend al carnavalului. Marea paradă de duminică este impresionantă şi scoate în stradă peste 300.000 de localnici şi de turişti dornici de petrecere, dansuri şi parade. Iar distracţia continuă la Valencia, unde festivalul Las Fallas se va desfăşura în perioada 15-19 martie. Valencia este un oraş cu 800.000 de locuitori, însă aici se adună, în zilele festivalului, peste 3 milioane de oameni care doresc să participe la spectacole şi să aibă parte de o vacanţă de excepţie. Iar dacă iarna nu a reuşit să vă plictisească, Altitude Festival are loc în perioada 18-22 martie la Mayrhofen, Austria. Este un festival de comedie şi le oferă vizitatorilor diferite spectacole organizate de către unii dintre cei mai buni comedianţi europeni. În plus, distracţia în Mayrhofen nu se opreşte aici. De pe 1 până pe 6 aprilie va avea loc festivalul Snowbombing, unde vor fi organizate concerte susţinute de către unii dintre cei mai buni artişti de muzică electronică din lume şi unde veţi putea schia şi chefui 24 de ore din 24.

Atracţiile „indoor”

Europa este foarte bogată la capitolul „cultură indoor” (muzee, galerii de artă, palate şi catedrale). Aceste locuri devin foarte primitoare, mai ales în ţările norice şi în zilele în care soarele apune la ora trei după amiază. Iar teatrele şi sălile de concerte sunt mai pline pe timpul iernii decât în celelalte sezoane. Nu ocoliţi pub-urile, care par mult mai primitoare după prima ninsoare, mai ales în ţările scandinave, în Germania, Marea Britanie şi Irlanda. Încă ceva: berea Guiness are un alt gust la Dublin decât la Bucureşti.

Bucătăria de sezon

Specificul vieţii pe timpul iernii în ţările nordice a dus la inventarea unor reţete specifice care s-au răspândit în întreaga Europă. În Elveţia şi în anumite regiuni din Franţa, veţi putea mânca aşa-numitele „raclette” şi „fondue”, două feluri de mâncare pe bază de brânză topită, conform site-ului matadornetwork.com. Castanele coapte sunt printre preferatele germanilor, iar carnea de vânat este la mare preţuire în multe regiuni din Germania. Să nu uităm nici de vinul fiert, care este o băutură tradiţională în multe ţări europene şi care poate fi găsit într-o mulţime de baruri din ţările care nu au deschidere la Marea Mediterană.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă