3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialŞase beneficii miraculoase ale cireşelor şi vişinelor

Şase beneficii miraculoase ale cireşelor şi vişinelor

Consumul de cireşe sau vişine are beneficii spectaculoase asupra organismului. Între acestea se numără reducerea riscului de gută, atac cerebral şi boli de inimă, scăderea durerilor musculare sau a celor provocate de osteoartrită şi îmbunătăţirea metabolismului şi a somnului, scrie huffingtonpost.ca.

1. Reduc riscul de atac cerebral şi boli de inimă

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a arătat că pigmentul antocianic din cireșe şi vişine, care dă culoarea roșie fructelor, reduce inflamațiile și durerile, reglează nivelul de colesterol din sânge și trigliceridele.

Astfel, consumul de cireşe şi vişine poate reduce riscul de atac cerebral, boli de inimă și diabet. În plus, poate avea efecte miraculoase și asupra creierului, prevenind apariţia unor boli neurodegenerative, cum sunt demența sau boala Alzheimer.

2. Reduc durerea provocată de osteoartrită

Un studiu desfăşurat pe un eşantion format din femei cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, care sufereau de osteoartrită, a arătat că dacă este consumat de două ori pe zi, sucul de cireşe sau vişine reduce inflamaţiile.

Citeşte şi: Opt fructe de vară care fac minuni pentru organism

3. Reduc riscul de apariţie a gutei

Un studiu publicat în anul 2012 a arătat că bolnavii de gută care au consumat aproximativ 30 de vişine timp de două zile au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta atacuri de gută decât ceilalţi.

În plus, riscul de agravare a gutei s-a redus cu 75% atunci când consumul de vişine a fost amestecat cu o substanţă care reduce acidul uric, Allopurinol.

4. Alungă insomniile

Într-un studiu, participanţii au băut câte 30 ml de suc de cireşe la 30 de minute după ce s-au trezit şi cu 30 de minute înainte de cină. Rezultatul experimentului a fost că participanţii au reuşit să aibă un somn mai  odihnitor, de mai multe ore.

Cireșele încurajează și susțin producerea melatoninei de către organism, care este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos și este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate și migrene.

5. Ajută la scăderea în greutate

Un studiu efectuat pe şobolani a arătat că un consum regulat de cireșe și vișine previne dezvoltarea ţesutului adipos, chiar dacă animalele au primit alimente bogate în grăsimi.

Vitaminele și mineralele conţinute de vişine sau cireşe favorizează digestia, dar în același timp previn deshidratarea, iar fibrele solubile din compoziție fructelor conferă senzația de sațietate și scad nivelul de colesterol negativ din organism. În plus, aceste fructe conțin multă apă care ajută la stimularea activității metabolismului şi la scăderea în greutate.

6. Reduce durerea musculară

Consumul de cireşe reduce durerea musculară cauzată de exerciţiile fizice intense. Un studiu efectuat pe alergători la maraton a arătat că sportivii care au băut suc de cireşe de două ori pe zi, cu o săptămână înainte de întrecere, au raportat mai puţină durere după cursă, decât cei care au băut un suc placebo.

 

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă