26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialȘase beneficii ale cireșelor și vișinelor

Șase beneficii ale cireșelor și vișinelor

Consumul de cireşe sau vişine are beneficii spectaculoase asupra organismului.

Între acestea se numără reducerea riscului de gută, atac cerebral şi boli de inimă, scăderea durerilor musculare sau a celor provocate de osteoartrită şi îmbunătăţirea metabolismului şi a somnului, scrie huffingtonpost.ca.

1. Reduc riscul de atac
cerebral şi boli de inimă

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a arătat că pigmentul antocianic din cireșe şi vişine, care dă culoarea roșie fructelor, reduce inflamațiile și durerile, reglează nivelul de colesterol din sânge și trigli­ceridele. Astfel, consumul de cireşe şi vişine poate reduce riscul de atac cerebral, boli de inimă și diabet. În plus, poate avea efecte miraculoase și asupra creierului, prevenind apariţia unor boli neurodege­nerative, cum sunt demența sau boala Alzheimer.

2. Reduc durerea
provocată de osteoartrită

Un studiu desfăşurat pe un eşantion format din femei cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, care sufereau de osteoartrită, a arătat că dacă este consumat de două ori pe zi, sucul de cireşe sau vişine reduce inflamaţiile.

3. Reduc riscul de
apariţie a gutei

Un studiu publicat în anul 2012 a arătat că bolnavii de gută care au consumat aproximativ 30 de vişine timp de două zile au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta atacuri de gută decât ceilalţi. În plus, riscul de agravare a gutei s-a redus cu 75% atunci când consumul de vişine a fost amestecat cu o substanţă care reduce acidul uric, Allopurinol.

4.  Alungă insomniile

Într-un studiu, participanţii au băut câte 30 ml de suc de cireşe la 30 de minute după ce s-au trezit şi cu 30 de minute înainte de cină. Rezultatul experimentului a fost că participanţii au reuşit să aibă un somn mai  odih­nitor, de mai multe ore.

Cireșele încurajează și susțin producerea melatoninei de către organism, care este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos și este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate și migrene.

5. Ajută la scăderea
în greutate

Un studiu efectuat pe şobolani a arătat că un consum regulat de cireșe și vișine previne dezvoltarea ţesutului adipos, chiar dacă animalele au primit alimente bogate în grăsimi.

Vitaminele și mineralele conţinute de vişine sau cireşe favorizează digestia, dar în același timp previn deshidratarea, iar fibrele solubile din compoziția fructelor conferă senzația de sațietate și scad nivelul de colesterol negativ din organism. În plus, aceste fructe conțin multă apă care ajută la stimularea activității metabolismului şi la scăderea în greutate.

6. Reduce durerea
musculară

Consumul de cireşe reduce durerea musculară cauzată de exerciţiile fizice intense. Un studiu efectuat pe alergători la maraton a arătat că sportivii care au băut suc de cireşe de două ori pe zi, cu o săptămână înainte de întrecere, au raportat mai puţină durere după cursă, decât cei care au băut un suc placebo.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă