21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialŞase ani „secetoşi" pentru piaţa asigurărilor

Şase ani „secetoşi” pentru piaţa asigurărilor

Liderul după prime brute subscrise a reuşit, anul trecut, să obţină şi cel mai bun profit dintre companiile locale. Alte 20 de firme au fost pe plus, însă nu suficient pentru a compensa pierderile de peste 582 de milioane de lei acumulate de celelalte companii din piaţă.

Piaţa asigurărilor din România a încheiat anul 2011 cu un rezultat financiar agregat negativ de 325,9 milioane  de lei , conform Raportului Anual remis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.  Pierderea este cu 288,5 milioane de lei mai mare decât la 31 decembrie 2010. Astfel, anul 2011 devine al şaselea an consecutiv pe care piaţa românească de asigurări îl incheie pe minus, respectiv cu a doua cea mai mare pierdere din ultimii 12 ani, după anul 2008, când piaţa a consemnat pierderi de 582,5 milioane lei. Totodată, în anul anterior, 21 de companii de asigurare au consemnat profit însumând 257,1 milioane de lei, în vreme ce pentru alţi 21 de asigurători anul 2011 s-a incheiat pe pierdere, valoarea însumată pentru aceştia din urmă totalizând 582,9 milioane de lei, arată cifrele publicate de CSA.

Asigurările generale, păguboase pentru mulţi

Pe segmentul asigurărilor generale, societăţile au înregistrat o pierdere tehnică netă de 488,6 milioane de lei, iar pentru activitatea de asigurări de viaţă s-a înregistrat un profit tehnic net de 85,8 milioane de lei. Astfel, au fost 12 companii de asigurări generale care au înregistrat anul trecut profit (17 încheind anul cu o pierdere tehnică), în vreme ce pe segmentul de asigurări de viaţă un număr de 11 companii de asigurări au raportat profit tehnic. Potrivit CSA, în anul 2011, Astra Asigurări şi Alico România au realizat cele mai mari profituri (81 mil. lei, respectiv 74 mil. lei), reprezentând 32%, respectiv 28% din totalul profitului net realizat la nivel de piaţă. În acelaşi timp, Omniasig VIG (181,3 mil. lei) şi GROUPAMA Asigurări (102,2 mil. lei) au înregistrat la finalul anului trecut cele mai mari pierderi, reprezentând însumat pentru ambele companii aproximativ jumătate din pierderea netă consemnată la nivel de piaţă (49%).

Afaceri în creştere

Piaţa de asigurări a înregistrat, în primul semestru din acest an, un volum total de subscrieri de peste 4,1 miliarde lei, nivel în creştere cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, potrivit cifrelor preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Primele brute subscrise pentru asigurări generale au totalizat aproape 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 3,54% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Pe segmentul asigurărilor de viaţă, s-a înregistrat o scădere cu 0,38% a volumului de prime brute subscrise, care totaliza 857,1 milioane lei, la data de 30 iunie 2012. „Tendinţa de uşoară creştere, pe care s-a înscris piaţa de asigurări de la începutul acestui an, va putea fi menţinută pe termen lung doar prin consolidarea politicilor de management al riscului, dar şi a celor de protecţie a asiguraţilor. Condiţiile macro-economice locale şi internaţionale vor continua să pună presiune pe industria de asigurări, care va trebui să identifice noi soluţii de protecţie la o gamă de riscuri aflată în continuă schimbare”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Scăderi pe auto

Potrivit datelor CSA, Clasa III, care include asigurările Casco, reprezenta 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de aproximativ 933 milioane lei, înregistrând o scădere cu 6,37% faţă de 30 iunie 2011.

„Clasa X (RCA şi CMR) are o pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri de peste 1,1 miliarde lei, în scădere cu 0,19 % faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Clasa VIII (asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale) are o pondere de 16,63% în total asigurări generale, cu un volum de 544,6 milioane lei, în scădere cu 10,05% faţă de perioada similară a anului 2011″, se arată în document.

Pe segmentul asigurărilor generale s-au înregistrat evoluţii pozitive ale subscrierilor pe Clasa BII (asigurări de sănătate), cu subscrieri de 24,7 milioane lei, în creştere cu 118,69% faţă de primul semestru din 2011, pe Clasa BXIII (asigurări de răspundere civilă generală) s-au înregistrat subscrieri de aproximativ 267 milioane lei, în creştere cu 180%, şi pe Clasa BXV (asigurări de garanţii) cu subscrieri de 95,2 milioane lei, în creştere cu 132,39%. „În structura segmentului de asigurări de viaţă, clasa asigurărilor de viaţă tradiţionale şi cea a asigurărilor cu componentă investiţională deţineau 96% din totalul subscrierilor, la sfârşitul lunii iunie 2012″, se mai arată în documentul instituţiei.

Plăţi mai mari

În ceea ce priveşte despăgubirile plătite de asigurători, în primul semestru al acestui an, volumul acestora s-a ridicat la peste 2,5 miliarde lei, înregistrând o creştere nominală cu 3,07% faţă de acelaşi interval al anului trecut. „Din valoarea totală a indemnizaţiilor brute plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, înregistrând o creştere cu 2,75% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Sumele plătite pentru indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări aferente asigurărilor de viaţă au însumat 356,9 milioane lei, nivel în creştere cu 5,04% faţă de primul semestru al anului trecut. Pe piaţa de brokeraj în asigurări, valoarea primelor intermediate a depăşit 1,6 miliarde lei, nivel în creştere cu 14,96% faţă de intervalul ianuarie-iunie 2011 (1,4 miliarde lei). Veniturile obţinute din activitatea de brokeraj, raportate la data de 30 iunie 2012, au totalizat 325,7 milioane lei, nivel mai mare cu 9,24% faţă de primul semestru al anului trecut (298,2 milioane lei)”, arată datele CSA.  Cifrele centralizate de instituţie arată că brokerii au intermediat, în perioada ianuarie-iunie 2012, 39,75% din volumul total al subscrierilor realizate de asigurători.  

Cele mai citite

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

Fie și un șef ANPC recomandat de Mazăre din beciul domnesc

Ilustrație: Marian Avramescu Chiar în această campanie pentru alegerile locale, în care Partidul Social Democrat (PSD) îl are pus la fiert candidat la Primăria...
Ultima oră
Pe aceeași temă