10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSarkozy, pus să lupte împotriva discriminării romilor

Sarkozy, pus să lupte împotriva discriminării romilor

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International îi cere preşedintelui francez Nicolas Sarkozy să lupte împotriva discriminării romilor şi nomazilor din Franţa.  Potrivit NewsIn, şeful statului francez a anunţat că va convoca săptămâna viitoare o întâlnire specială pentru a discuta “problemele legate de comportamentul unor romi şi nomazi în Franţa” şi pentru a “decide închiderea taberelor ilegale”.

Anunţul şefului statului francez a intervenit după proteste violente ale romilor din Saint-Aignan (Valea Loirei), izbucnite după ce poliţia a împuşcat un tânăr nomat aflat într-o maşină care nu ar fi oprit la ordinele forţelor de ordine. “Suntem tulburaţi că reacţia preşedintelui Franţei la anumite incidente pare să vizeze şi să perpetueze stereotipuri negative despre romi şi nomazi în general”, a subliniat Amnesty International, care le cere autorităţilor franceze să lupte împotriva discriminări sociale cu care se confruntă această comunitate.

Circa 20.000 de romi din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, ar locui în prezent în Franţa, mulţi dintre ei în tabere neautorizate. Franţa şi România ar urma să semneze două acorduri în virtutea cărora 20 de poliţişti români vor fi trimişi în Franţa, în timp ce minorii neînsoţiţi, adesea victime ale unei forme de sclavie modernă, vor fi trimişi înapoi în România. În 2009, 40% dintre romii puşi în cauză pentru diverse delicte au fost minori. De pildă, direcţia regională a poliţiei transporturilor (DRTP) a reţinut anul trecut 2.500 de tinere fete, care, în grupuri foarte mobile, comiteau furturi asupra călătorilor şi turiştilor din Ile-de-France. În jurul Parisului, au fost numărate nu mai puţin de 110 tabere improvizate, dintre care 40 numai în departamentul Seine-Saint-Denis, unde trăiau între 2.000 şi 3.000 de romi.

Planul de bătaie al guvernului francez prevede facilitarea îndepărtării din ţară a oricărei persoane implicate în tulburări de ordine publică sau care nu este în măsură să justifice resurse care să-i permită şederea pentru mai mult de trei luni. Pe de altă parte, la iniţiativa lui Brice Hortefeux, va fi constituită o bază de date cu amprentele digitale ale tuturor persoanelor care pleacă benevol din ţară în schimbul unui ajutor bănesc, pentru ca autorităţile să se asigure că aceste persoane nu revin în Franţa şi cer din nou ajutor financiar.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă