16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialSarkozy, în faţa bumerangului politicii faţă de romi

Sarkozy, în faţa bumerangului politicii faţă de romi

După raportul ONU care a denunţat „manifestările şi violenţele cu caracter rasist faţă de romi”, dreapta franceză  se confruntă cu un val de critici. Bisericii Catolice, opoziţiei franceze şi ONG‑urilor li s-a alăturat primul stat UE. Cehia declară oficial că are „suspiciuni de rasism”.

Într-un material publicat la sfârşitul săptămânii în cotidianul praghez Lidove Noviny, ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, reprezentant al unui guvern de dreapta, a condamnat ferm decizia Franţei de repatriere a romilor din România, făcând referire la „suspiciuni de rasism”. „Modul în care preşedintele (fran­cez, Nicolas – n.n.) Sarkozy expulzează cetăţeni românieste contrar spiritului şi regulilor UE”, a afirmat şeful diplomaţiei cehe. „Nu putem să nu bănuim că şi unele puncte de vedere rasiste joacă un rol”, a adăugat şeful diplomaţiei cehe. Schwarzenberg şi-a exprimat regretul că dezbaterea europeană pe această temă are loc „fără noile ţări” membre UE. „Să convoci o dezbatere fără ţările unde această problemă are unele rădăcini este o idee bizară şi greşită”, a spus el, după ce săptămâna trecută guvernul de la Paris a organizat o reuniune europeană restrânsă cu privire la chestiunea romilor, la care nu a invitat nici statele din Est, dar nici preşedinţia UE.

Criticile de la Praga intervin la scurt timp după ce, vineri, Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD) a anunţat că se pregăteşte să alerteze „instituţiile europene cu privire la problema romilor pentru a le aminti obligaţiile lor pentru ca măsurile luate să nu fie discriminatorii”. Procedura de alertă a Comitetului nu este activată decât în „situaţii deosebit de grave, de manifestări extrem de preocupante privind discriminări rasiale masive”, a precizat o sursă diplomatică apropiată Comitetului. După raportul CERD de săptămâna trecută în care sunt denunţate „discursul discriminatoriu la adresa romilor” şi „intensificarea manifestărilor şi violenţelor cu caracter rasist faţă de romi, pe teritoriul Franţei”, guvernul francez a reacţionat iritat. Acest raport „se distinge prin caracterul său excesiv şi caricatural şi prin numeroasele erori factuale”, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, într-un discurs, în faţa adunării anuale a ambasadorilor Franţei, la Paris.

Între timp, în Franţa, şi-a intensificat criticile faţă de politica preşedintelui Sarkozy faţă de romi. Conform La Depeche, arhiepis­co­pul de Toulouse, Robert Le Gall, a criticat repatrierea romilor români din Franţa, făcând o paralelă între situaţia acestora şi soarta evreilor din Franţa în timpul celui de-al doilea război mondial. Viziunea lui Le Gall a atras o reacţie şi din partea laureatului Premiului Nobel pentru Pace, supravieţuitorul Holocaustului, Elie Wiesel. Scriitorul născut în România a apreciat drept „inacceptabilă” comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor din Franţa: „Să fim prudenţi cu acest limbaj. Aceşti romi sunt trimişi în România, nu la Auschwitz”. Wiesel a subliniat însă că „se solidarizează” cu romii din Franţa, care „nu trebuie expulzaţi”.

Între timp, în Franţa, un grup eterogen de organizaţii – de la partide minuscule de stânga la asociaţii ecologiste sau orga­nizaţii pentru apărarea drepturilor omului – au dat publicităţii un „apel către cetăţeni”. Semnat de peste 40.000 de persoane, comunicatul cheamă la o manifestaţie de amploare pe 4 septembrie împotriva politicilor legate de minoritatea romă şi  de întărirea securităţii iniţiate de preşedintele Sarkozy.  

Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă