22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSarkozy, ajuns preşedinte cu banii lui Ghadafi?

Sarkozy, ajuns preşedinte cu banii lui Ghadafi?

Potrivit site-ului Mediapart, Nicolas Sarkozy ar fi beneficiat de finanţare ocultă din partea dictatorului libian Muammar Ghadafi în campania sa electorală din 2007. Sarkozy a negat vehement.

 

Presa din Franţa şi din Marea Britanie se întrece în a publica detalii privind scandalul iscat după dezvăluirea unei note confidenţiale care sugerează că fostul lider libian a finanţat campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy din 2007 şi relevă relaţiile acestuia cu Ghadafi.Aceste dezvăluiri intervin într-un moment crucial pentru Sarkozy care se află în campanie electorală pentru a obţine un al doilea mandat la Elysée. 

Site-ul francez de investigaţii Mediapart, afirmă că a văzut  documente secrete care arată că Ghadafi a contribuit cu 50 milioane de euro la campania lui Sarkozy, atunci ministru de Interne. În documentele divulgate, parte într-un dosar juridic al afacerii, în prezent cercetată de un judecător, „există menţionate multe detalii, date, locuri şi sume de bani”. Între altele sunt menţionate vizitele în Libia ale lui Sarkozy şi ale  colaboratorilor şi consilierilor  apropiaţi. Nicolas Sarkozy, după alegerea în funcţia de preşedinte al Franţei, l-a invitat pe colonelul Ghadafi la Paris şi i s-a permis să-şi amplaseze cortul beduin în apropierea Palatului Elysée, ceea ce a provocat indignarea opoziţiei şi a unor membri ai guvernului său.

Mediapart reaminteşte că în urmă cu un an Saif al-Islam, fiul lui Ghadafi, considerat „moştenitorul” dictatorului libian şi în prezent deţinut în Libia după capturarea şi moartea tatălui său, declara la EuroNews, fără ambiguităţi, că Libia l-a finanţat pe Sarkozy şi a ameninţat că va divulga detaliile transferurilor bancare şi a cerut ca preşedintele francez să returneze acei bani.

Potrivit documentelor publicate de Mediapart, „condiţiile” pentru remiterea banilor au fost convenite într-o reuniune între cei doi bărbaţi în Libia, cu doi ani înaintea alegerilor prezidenţiale franceze. Cele 50.000 milioane de euro menţionate au fost „spălate” prin conturi bancare din Panama şi Elveţia. Contul elveţian a fost deschis pe numele surorii lui Jean-François Cope, şeful partidului lui Sarkozy, UMP şi unul din militanţii cei mai activi pentru realegerea sa. În Panama s-a folosit o firmă a lui BH, Brice Hortfeux, care îl acompania în Libia  pe ministrul de Interne Sarkozy. Banii au fost apoi distribuiţi prin intermediul unui traficant de arme numit Ziad Takieddine, care acţiona ca intermediar între despoţii arabi şi politicieni francezi, cunoscut pentru relaţiile strânse cu mai mulţi colaboratori  fideli ai lui Sarkozy. Takieddine a organizat în 2005 şi 2007 vizitele lui Sarkozy şi a apropiaţilor lui în Libia şi a „pus în funcţiune modalităţile de finanţare” a campaniei prezidenţiale din 2007 de către regimul Ghadafi. 50 milioane euro. Documentele mai menţionează prezumtiva prezenţă a lui Brice Hortfeux, unul din vechii amici ai liderului francez, care ar urma să devină ministru de Interne şi în prezent face parte din echipa de campanie. Hortfeux a confirmat că a fost prezent la reuniunea din 2005 din Libia, dar a negat că a fost vorba de finanţare politică.

La dosar există trei scrisori trimise de Sarkozy şi colegii săi liderului libian în 2005 şi detaliile unei negocieri tete-a-tete între Sarkozy şi Ghadafi.  Text Box:  

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...
Ultima oră
Pe aceeași temă