26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialSarituri la trambulina-ruina si aterizarea in noroi

Sarituri la trambulina-ruina si aterizarea in noroi

» Trambulinele de la Predeal si Rasnov au ajuns niste ruine.

» 180 de copii incearca sa zboare nu pe zapada, ci in noroi.

» Incredibil, avem totusi un sportiv la un pas de Cupa Mondiala.

» Sperante de mai bine, peste… zece ani.

Sportul romanesc poate fi considerat, la sarituri cu schiurile, un candidat cu mari sanse de a intra, daca nu intr-o carte a recordurilor, cu siguranta intr-un top alcatuit sub genericul "incredibil, dar adevarat", modul in care supravietuieste aceasta disciplina la noi fiind de-a dreptul uluitor. In ciuda conditiilor improprii, este putin spus, de pregatire, in Romania exista 180 de copii legitimati, care se antreneaza pe trambuline rudimentare pentru a-si implini un vis, acela de a zbura cu schiurile, chiar daca numai  pentru cateva secunde.
Se poate spune ca aceasta disciplina a atins o perioada de varf in anul 1951, cand Romania a fost gazda Campionatelor Universitare de schi, ocazie cu care Ministerul Sporturilor de la acea vreme a construit, in Poiana Brasov, Hotelul Sport, in prezent proprietatea lui George Copos, telefericul, in prezent moderna gondola, si a amenajat partia Lupului. O data cu acestea au fost modernizate trambulinele de la Predeal si Rasnov, dar fara nici un fel de investitii in intretinerea lor, trambulinele s-au degradat treptat, iar acum au ajuns aproape impracticabile.
Cu toate acestea, desi pare greu de crezut in zilele noastre, cand banul este la putere, gratie entuziasmului si pasiunii unor oameni sariturile cu schiurile au supravietuit in Romania. Fara nici o trambulina omologata, la noi exista totusi in momentul de fata sase cluburi si doua centre nationale care "produc" saritori cu schiurile de performanta. Indiferent insa unde sunt legitimati copiii – Dinamo, CSAM Bucegi – Predeal, CSS Dinamo – Rasnov, CSS Brasovia, CS Sacele sau Viitorul Gheorghieni –, conditiile de pregatire sunt aproape similare cu cele din imagini pe tot parcursul anului (pentru ca aceasta disciplina se poate practica indiferent de anotimp).

Totusi prezenti la Mondiale

In ciuda saraciei care a caracterizat sariturile cu schiurile de la noi, aproape in toate timpurile, sportivii nostri s-au ambitionat sa continue sa se antreneze, sa se intreaca cu mult mai bogatii lor adversari din toata lumea si sa obtina chiar rezultate onorabile. Cea mai buna performata inregistrata de un roman la o competitie internationala de anvergura a fost locul 44 pe care s-a clasat Gheorghe Gerea la Campionatele Mondiale din 1974, unde au participat 80 de concurenti. Acum, pe urmele lui calca, se spera cu pasi mult mai mari,  Andrei Balas, care ocupa locul 35 in Cupa Europei. Balas, unul dintre cei trei seniori de valoare de la noi, este cotat cu sanse reale de a ajunge sa concureze in Cupa Mondiala, competitie unde sunt acceptati doar saritorii clasati in primele 30 de pozitii la Cupa Europei.

Va iesi soarele si pentru saritori

Din acest an, se pare ca situatia sariturilor cu schiurile din Romania se va schimba la 180 de grade. Conducatorii Federatiei Romane de Schi-Biatlon si cei ai grupului de petrol si gaze austriac OMV, sponsorul principal al nationalei de schi a Austriei, au semnat  un parteneriat important privind dezvoltarea acestei discipline in Romania. In afara de infiintarea a doua centre ultramoderne pentru copii si juniori (care sa aiba cate trei trambuline, de cate 30, 50 si 70 m, precum si toata logistica necesara gazduirii unor competitii internationale de anvergura, la aceste niveluri de varsta), aproximativ 20 de copii si antrenorii lor vor merge periodic la stagii de pregatire in Austria. Deja 20 de pusti au fost asta vara in astfel de tabere in Alpi, iar rezultatele au fost spectaculoase. Remus Tudor, in varsta de 14 ani, considerat printre cei mai talentati juniori din Romania, sarea in tara 70-80 m, iar dupa pregatirea din Austria a ajuns la performante de peste 100 m.

Al treilea proiect
» Dupa Sacele si RAsnov, si Predealul vrea o trambulina
Secretarul general al Federatiei Romane Schi-Biatlon (FRSB), Constantin Arghiropol, a subliniat ca municipalitatea statiunii Predeal va amenaja, din fonduri proprii, o trambulina de dimensiuni olimpice, care ar urma sa completeze celelalte doua obiective aflate in stare de proiect. "Mai este un proiect al municipalitatii din Predeal pentru construirea unei trambuline olimpice. Proiectele celor doua complexuri de la Sacele si Rasnov nu sunt inca finalizate, se lucreaza. Valoarea realizarii acestora se ridica la cateva sute de mii de euro. Acestea vor fi construite impreuna de autoritatile locale, FRSB si OMV", a completat Arghiropol.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă