11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSărbătorile s-au născut la sat

Sărbătorile s-au născut la sat

Sub motto-ul „Aho, aho, copii şi fraţi! La Muzeul Satului să vă adunaţi”, Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile dalbe” ia startul azi, cu iz de tradiţie şi bunătate.

O atmosferă de basm plină de co­linde, cete de mas­caţi, demons­traţii meşteşu­găreşti, teatru popular, onoruri militare, sorcove sau podoabe pentru brad, toate se găsesc, de la 12.00, la  muzeul care de atâta vreme are grijă ca satul să existe mereu în oraş.

Vinul, cozonacii, colacii şi covrigii promit să îi îmbie pe vizitatori, cu tot cu o expoziţie, „De la ritual la spectacular”, ce va fi vernisată astăzi, de la ora 17.00, în Sala Gheorghe Focşa.

E vremea darurilor, nu-i aşa? De aceea, tot de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” se  vor putea cumpăra şi oferi cadouri celor dragi – obiecte de artă populară contemporană realizate de meşteri populari, produse din gastronomia tradiţională cu tot cu bio. Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00 şi 17.00, sosesc alaiurile de mascaţi şi colindători ce vor lua cu asalt uliţele muzeului.

Interesant se anunţă a fi şi workshop-ul din cadrul proiectului european IMMASK, ce va avea tema „Funcţiile măştii în Europa”.

Suflet de copil

Cine vrea să aducă măcar un dram de bucurie copiilor din centrele de plasament ar face bine să nu lipsească de la ediţia cu numărul patru a evenimentului „Sacul lui Moş Crăciun”, organizat în această  perioadă sub egida Institutului  Geologic al României. Până pe 15 decembrie, în holul central din incinta Muzeului Naţional de Geologie un „sac al Moşului” aşteaptă cu drag jucării şi cărţi pentru micuţii nevoiaşi.

Parcurile  lui Moş Crăciun

Luminiţele şi târgurile care au pus stăpânire pe multe dintre parcurile Capitalei (inclusiv Cişmigiul, care s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare)  nu  puteau  ocoli nici  IOR, care dispune de un târg şi de concerte. Mâine, de la 18.00, pot fi ascultaţi PhenomenOn şi  The Moods, iar duminică este rândul celor de la Zero şi Trupa Veche.  

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă