14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSarbatoare in doi timpi

Sarbatoare in doi timpi

Pentru cei mai multi dintre crestini, Sarbatoarea Botezului Domnului de ieri si a Sfantului Ioan de astazi marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna. Pentru credinciosii ortodocsi de rit vechi, astazi este insa abia Craciunul.
Ieri, mii de galateni au participat la slujba de sfintire a apelor, oficiata la malul Dunarii de episcopul Dunarii de Jos, PS dr. Casian Craciun. Slujba a fost oficiata la altarul de langa Biserica Sf. Precista. Dupa sfintirea apei, episcopul Dunarii de Jos a aruncat in apa crucea, pentru recuperarea careia s-au azvarlit in apele inghetate ale Dunarii mai multi tineri. La Constanta, cateva mii de oameni au infruntat frigul in portul Tomis pentru a asista la slujba de sfintire a apelor. Conform traditiei, trei cruci sfintite din lemn au fost aruncate in apa marii.

 

Aproximativ 30 de barbati, scafandri, salvamari si oameni simpli, au inotat in apa rece ca gheata pentru a aduce la mal crucile. Anul acesta doua dintre trofeele sfintite au revenit scafandrilor militari, iar unul salvamarilor. De asemenea, slujbe de sfintire a apei si a unor cruci de gheata s-au desfasurat in toate localitatile tarii.
Pentru credinciosii ortodocsi de rit vechi, ziua de ieri a fost ajunul Craciunului. In asteptarea Viflaimului, in comunitatea ucraineana din Maramures femeile si copiii s-a indulcit cu un soi de compot special, dres cu miere si preparat doar cu ocazia acestei sarbatori, un lichid vascos care imbina dulceturile merelor, prunelor, piersicilor si stafidelor. In schimb, barbatii au dat vanjos pe gat cate doua pahare de tarie lichida de culoare aramie in care se scalda cate un ardei iute si si-au urat "Sceasleve rizdvo!".

 Pentru respectarea traditiei, pe masa de Craciun se asterne o mana de otava, iar picioarele se leaga cu lanturi, in semn de cinstire a Sfantului Staul si pentru gonirea animalelor salbatice. La randul lor, romanii din Basarabia au pus ieri seara pe masa de Ajun grau fiert, din care va manca intai cel mai in varsta membru al familiei.

» Doua milioane de sarbatoriti
Peste doua milioane de romani isi vor serba ziua numelui astazi, de Sfantul Ioan, arata statistica Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Din cei 2.053.694 de romani, 1.519.347 sunt barbati, iar 534.347 sunt femei.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă