22.1 C
București
miercuri, 12 iunie 2024
AcasăSpecialSaracia macina familia

Saracia macina familia

» Cei mai multi romani isi doresc casatorie din dragoste.

» 85% dintre adulti isi doresc cel mult doi copii, ceea ce favorizeaza declinul demografic.

» Cuplurile homosexuale sunt in continuare respinse de romani.

Conform rezultatelor Barometrului de Opinie Publica "Viata in cuplu la romani", realizat in luna mai a.c. de Fundatia Soros, romanii urmeaza un model romantic cand abordeaza subiectul "casatorie", pentru ca la capitolul "fericirea in cuplu" s-a stabilit urmatorul clasament: iubirea – 84%, fidelitatea – 77%, increderea reciproca – 76%. Sondajul de opinie a stabilit ca traseul in viata al romanului mediu incepe la 18 ani, cand isi incheie studiile si cand isi gaseste primul loc de munca. Curand, urmeaza parasirea casei parintesti (20 de ani), apoi casatoria cu/fara acte (22 de ani), nasterea primului copil (24 de ani).

Desi 78% dintre cuplurile casatorite locuiesc singure intr-o gospodarie, cuplurile tinere se confrunta cu o criza a locuintei. Cele sub 25 de ani duc lipsa propriei locuinte in proportie de 61%, iar cele intre 25 si 34 de ani au aceasta problema in proportie de 34%. Cea mai importanta cauza a problemelor in cuplu o reprezinta lipsurile materiale (70%) sau lipsa banilor (42%). Alte cauze sunt sarcinile gospodaresti (42%) sau comportamentul copiilor (20%). Bautura este considerata motiv de cearta de 10% din populatie, cele mai afectate fiind femeile. Divortul este acceptat mai mult in situatii extreme, cauzate in principal de violenta si alcoolism. In privinta relatiilor in afara casatoriei, diferentele intre sexe sunt considerabile. Doar 38% dintre femei au declarat ca au avut relatii sexuale inainte de casatorie, fata de 76% dintre barbati.

Relativ la venirea pe lume a copiilor, cei mai multi dintre romani leaga acest eveniment de intemeierea unei familii sau de posibilitatea asumarii responsabilitatilor. 75% dintre respondenti au declarat ca lipsurile materiale determina controlul nasterilor in cadrul familiei, iar trei sferturi din acestia spun ca apeleaza la metode contraceptive. In privinta cresterii si educatiei copiilor, ambii soti au o contributie asemanatoare ca grad de implicare. Timpul liber al sotilor este, de asemenea, comparabil, motivul fiind ca barbatii accepta sa se implice mai mult in treburile gospodaresti.
Romanii raman conservatori in ceea ce priveste homosexualitatea, puternic respinsa de societatea romaneasca. 52% dintre repondenti nu-i accepta pe homosexuali, 34% ii accepta, 15% refuza sa raspunda. 77% dintre romani s-ar simti deranjati daca o persoana de acelasi sex le-ar face avansuri, doua treimi ar fi deranjati daca ar vedea pe strada homosexuali sarutandu-se, peste jumatate ar fi foarte deranjati sa afle ca o persoana apropiata sau medicul de familie este homosexual.
Totusi, 9% au raspuns ca s-au simtit, cel putin o data in viata, atrasi de o persoana de acelasi sex.

Grijile si nemultumirile romanilor

Barometrul de Opinie Publica a cuprins si intrebari referitoare la (ne)multumirile romanilor. Grijile romanilor se refera la aspecte elementare, pe primele locuri fiind sanatatea, locul de munca, viitorul copiilor. In topul nemultumirilor fata de activitatea Guvernului se afla, cu 78% dintre raspunsuri, nivelul de trai scazut, activitatea din domeniul combaterii coruptiei, situatia agriculturii – 77% si precaritatea asigurarii locurilor de munca – 76%. In planul propriei familii, 35% dintre repondenti nu au venituri nici pentru strictul necesar. O alta treime spun ca au venituri asigurate doar pentru strictul necesar, o cincime declara ca au un trai decent, 7% isi permit si lucruri mai scumpe, iar 1% isi permit orice. Barometrul de Opinie Publica s-a bazat pe raspunsurile la chestionare adresate unui esantion de 2.000 de persoane de peste 18 ani. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de reprezentativitate de plus/minus 2,3%, pentru un nivel de incredere de 95%.

Cele mai citite

Iohannis despre alianța PSD-PNL la alegerile parlamentare și prezidențiale: Nu e corect să spun

Întrebat marți, la Riga, dacă PSD și PNL ar trebui să meargă ca alianță la parlamentare și cu candidat comun la prezidențiale, președintele Klaus...

George Tuță susține că a câștigat Primăria Sectorului 1 cu 429 de voturi peste Clotilde Armand

George Cristian Tuță (PNL) susține că a câștigat alegerile pentru funcția de primar în Sectorul 1 întrucât a avut 429 de voturi mai mult...

Clotilde Armand, o nouă probă olimpică: 100 m saci

Ilustrație: Marian Avramescu În anul olimpic 2024, politicienii au trecut l-a sărit gardul sau chiar calul, în campaniile din ceea ce în România este...
Ultima oră
Pe aceeași temă