12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSarabanda demisiilor la Sofia

Sarabanda demisiilor la Sofia

Socialistii din Bulgaria traverseaza momente dificile ca urmare a unui scandal de coruptie, dar si a rezultatelor slabe obtinute in alegerile europene.
Cu mai putin de o luna inainte de publicarea raportului Comisiei Europene despre Bulgaria, ministrul Justitiei si cel al Economiei au demisionat din guvernul de la Sofia. Pe fondul unui scandal de coruptie care a afectat serios imaginea Cabinetului bulgar, premierul socialist Serghei Stanisev a acceptat demisiile celor doi.
Implicat intr-o afacere de deturnare de fonduri publice, abuz de putere si tentativa de influentare a justitiei, ministrul Economiei si Energiei, Rumen Ovcearov, a demisionat cu scandal. Figura-cheie a guvernarii si a Partidului Socialist (unde detine functia de vicepresedinte), el a acuzat Executivul ca graviteaza in jurul intereselor unei singure forte politice, afectata de influente neclare si de grupuri economice.
Celalalt ministru demisionar, Gheorghi Petkanov, a explicat ca vrea sa se retraga din functia de ministru al Justitiei din motive personale. Totusi, el a fost aspru criticat in ultima vreme din cauza intarzierii reformelor.
Degringolada socialistilor s-a accentuat ieri, cand intregul Birou executiv al partidului, cu exceptia liderului sau, a demisionat, invocand rezultatele sub asteptari la alegerile europene. Socialistii bulgari au avut la scrutin performante egale cu nou-infiintatul partid al primarului Sofiei, GERB, si partidul etnicilor turci, obtinand fiecare cate cinci fotolii din totalul de 18 acordate Bulgariei in Parlamentul European.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă