23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSăptămână de foc pentru Dilma Rousseff

Săptămână de foc pentru Dilma Rousseff

Comisia Camerei Deputaţilor s-a pronunţat pentru destituirea preşedintei Braziliei, deschizând calea votării în Camera inferioară.

Analiştii subliniază că avizul favorabil al comisiei în favoarea destituirii va avea o influenţă asupra votului Camerei Deputaţilor. Este vorba de aprobarea sau nu a primei destituiri prezidenţiale din ţară, situaţie accelerată în contextul uriaşului scandal de corupţie legat de gigantul petrolier de stat, Petrobras, care zguduie Brazilia. Partizanii Dilmei Rousseff pretind că acuzaţiile aduse şefului statului reprezintă o lovitură de stat şi au organizat o luptă dură. Temperatura politică a crescut şi mai mult în Brazilia, iar în următoarele zile se pot petrece multe lucruri în cadrul confruntării politice. Rousseff se află sub presiune şi din cauza recesiunii economice, a scandalurilor de corupţie şi a comploturilor Partidului mişcării democratice braziliene (PMDB) şi a altor partide la putere.

Adversarii ei nu sunt încă asiguraţi că vor obţine două treimi din cele 513 voturi de care au nevoie în votul din Senat şi chiar dacă obţin acest nivel de susţinere, punerea în acuzare va trebui aprobată în două reprize de către Senat, una prin majoritate simplă, apoi prin două treimi, înainte de a fi finalizată. Iar guvernul poate contesta procedura la Curtea Supremă. Raportat la acuzaţiile aduse şefului statului, penalitatea pentru greşelile sale presupuse este de proporţii discutabile.

Efect de bulgăre de zăpadă

În plină furtună politică, preşedinta a pierdut un număr de aliaţi în Congres, Parlamentul brazilian, şi mai ales principalul său partener în coaliţia la putere, Partidul mişcării democratice braziliene (PMDB), partidul vicepreşedintelui Michel Temer. Acesta cere guvern de uniune naţională într-un mesaj difuzat luni, aparent din greşeală, câteva ore înaintea votului Comisiei. Consilierii acestuia au trimis rapid un mesaj cerând deputaţilor să nu ţină cont de înregistrarea cu pricina. În acel mesaj, Temer vorbea despre „marea misiune pentru viitorul şi pacificarea naţiunii, unificarea ţrii noastre“. „Avem nevoie de un guvern de uniune naţională“ şi „trebuie să unim toate partidele politice şi toate părţile trebuie să fie pregătite să colaboreze pentru scoaterea Braziliei din această criză“.

În replică, secretarul general al guvernului declara că vicepreşedintele este un „conspirator“ şi va trebui să demisioneze dacă Dilma Roussef scapă de destituire.

Lula iese la rampă

Încă aureolată de moştenirea economică şi socială a celor două mandate, Dilma Rousseff, fosta sindicalistă şi-a instalat cartierul general la Hotel Royal Tulip din Brasilia, nu departe de Alvorada, reşedinţa ei. Fostul preşedinte brazilian, Lula, ardent apărător la Dilmei Rousseff încearcă să convingă militanţii Partidului Muncitorilor să îi rămână alături. În pofida acuzaţiilor de corupţie, Lula este un tactician abil şi se bucură încă de o mare popularitate în rândul brazilienilor. Fin negociator politic, Lula caută să încânte omul de pe stradă, se amestecă printre intelectuali şi artişti şi se străduie să-şi apere protejata şi să-i spele imaginea, dar şi pe cea a partidului. Pentru a-şi atinge scopul acuză fondat pe pretexte.media că este la ordinele unei elite decisă să demoleze şi denunţă o justiţie care în ancheta „Lava Jato“ omite inamicii săi politici la fel de corupţi. Şi denunţă o „lovitură de stat“ contra democraţiei prin intermediul unui impeachment.   

Ultima destituire a unui preşedinte al Braziliei datează din 1992. Fernando Color de Mello, acuzat de corupţie a demisionat după condamnarea lui de către Senat.

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă