14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSănătate neconvențională: consumați alge și fructe exotice

Sănătate neconvențională: consumați alge și fructe exotice

Algele, ca și alimentele la care sunt asociate, sunt benefice pentru sănătate. De asemenea, fructul exotic Kaki aduce numeroase beneficii sistemului imunitar și inimii.

„Asocierea algelor marine cu alimentele procesate face hrana mai bună pentru sănătate. În cele mai multe cazuri, se obțin alimente mai gustoase și acest lucru poate reduce și riscul de boli cardiovasculare”, a declarat dr. Ole Mouritsen, co-autor al unui studiu realizat de cercetătorii danezi, citat de Agerpres. Cercetătorii merg chiar mai departe cu imaginația, adăugând alge marine la produsele alimentare prelucrate în industria agroalimentară. Ei recomandă încorporarea a 5 grame de alge marine uscate în aluatul de pizza, în pâine sau direct în făina utilizată pentru pregătirea acestor semipreparate.

Rețetă: pâine cu alge

Pentru a demonstra beneficiile acestor “superalimente”, oamenii de știință danezi au studiat 35 de soiuri diferite de alge introduse în aluatul de pâine oferită unui grup de oameni supraponderali. Ei au constatat că aportul de fibre era mai important și că participanții consumau astfel cu 16,4% mai puțină energie într-o perioadă de 24 de ore. Pe lângă faptul că algele au puține calorii și sunt bogate în iod, antioxidanți, fibre, acizi grași polinesaturați și Omega 3, studiul arată că au un conținut de săruri de potasiu care nu crește tensiunea arterială. În ceea ce privește gustul, ele conțin umami, faimosul al cincilea gust, care se găsește mai ales în sushi. Acest gust este recunoscut pentru faptul că dă sațietate și ajută la reglarea aportului alimentar. Aceasta permite evitarea adăugării de zahăr, sare, sau grăsimi la produsele alimentare.

Bogat în vitamine

Un alt fruct deosebit de benefic pentru sănătate și sistemul imunitar este Kaki sau Persimmon. Este vorba despre un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit și “piersica japoneză”, asemănător ca formă roșiei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben, dar care se găsește și în magazinele din România. Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică “fructul divin” sau “hrana lui Zeus”) și care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China. Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă – dulce și moale.  Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele. Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Încercați-l în grădină

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.  Bogat în antioxidanți, contribuie în prevenția aterosclerozei, ajutând în reducerea stresului oxidativ, prevenind modificările la nivelul ADN-ului celular. Bogat și în vitamine și minerale, acest fruct ajută în creșterea imunității, fiind indicat în perioadele de tranziție ale vremii, primăvara și toamna. Este benefic în prevenția bolilor de sezon și a virozelor respiratorii. Kaki face parte din alimentele alcaline, având astfel proprietatea de a scădea aciditatea gastrică, dar și aciditatea din sânge, reglând astfel metabolismul. Acest fruct, fiind sărac în sodiu, dar cu un nivel înalt al conținutului de potasiu, are proprietăți diuretice, fiind de un real folos în cazul celor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale, potrivit site-ului nutrition-and-you.com, citat de Agerpres.

Perfect pentru ochi

Persimmon este și o sursă excelentă de fibre, dacă este consumat cu tot cu coajă. Datorită conținutului ridicat în fibre solubile, este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge și, implicit, în reglarea colesterolului sanguin. Cu cât acest nivel se menține în limitele normale, cu atât șansele de apariție a afecțiunilor cardiace sunt mai mici.

De asemenea, Kaki are un conținut ridicat de carbohidrați, nutrienți cu care se “hrănește” mușchiul inimii.  Bogat în glucide de bună calitate, stimulează activitatea creierului și combate depresia. Nutrienții pe care îi conține refac depozitele energetice ale organismului, alungând starea de oboseală și având efecte revigorante, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală, în perioadele de convalescență. Fructul ajută în îmbunătățirea acuității vizuale, prin conținutul său ridicat de vitamina A, dar și în prevenirea cancerului. El ajută, de asemenea, în prevenția degenerescenței maculare și a cataractei. Kaki face parte din alimentele utilizate în cosmetică, fiind indicat pentru pielea uscată, arsă de soare, ridată sau cu fermitatea pierdută.

Consumul constant de alimente bogate în betacaroten face pielea luminoasă și cu un aspect mai tânăr. Consumat alături de cereale integrale și alimente bogate în calciu, Persimmon aduce un aport vitaminic important pentru organism, stimulând creșterea părului și a unghiilor. Pentru persoanele care suferă de diabet, este indicată consumarea cu precauție a acestui fruct exotic. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă