17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialSamuraiul zen

Samuraiul zen

Avensis este un model orientat cu toate puterile spre confort, nu spre reprize demente de viteză.

Două teste cu ma­şini japoneze într-o singură lună ar trebui să ducă la cel puţin o seară de vizionat filme în care luptători medievali stau încruntaţi minu­te în şir unii la alţii, căutând să se domine unul pe celălalt doar prin forţa minţii. Sunt chiar curios cum ar arăta o reclamă la Toyota Avensis făcută de Akira Kurosawa, dacă tot veni vorba.

Şi asta, pentru că Avensis este poate cea mai japoneză dintre japoneze, în tot ceea ce face. Pornind cu accentul pus pe siguranţa de cinci stele, continuând cu obsesia pentru fiabi­litatea extremă şi terminând cu poziţionarea an de an în fruntea topurilor de satisfacţie auto. Însă asta înseamnă că poate veni la pachet şi cu minusurile tipice japonezelor. Să vedem. Avensis are mai multe moto­rizări, toate cu performanţe decente sau chiar bune pentru clasa medie. Cel mai puternic motor este 2.2 D-CAT, un diesel de 177 de cai care încearcă să îmbine forţa brută cu ecologia.

Luat la întrebări, motorul pare lent şi molcom raportat la foaia tehnică. Dar când ai realmente nevoie de el se trezeşte la viaţă şi îţi oferă un val de putere care te împinge rapid înainte: 400 Nm este cuplul maxim, disponibil integral între 2.000 şi 2.800 de ture, adică exact ce-ţi trebuie pentru a depăşi cam orice ai nevoie. Cele 8,5 secunde necesare pentru a prinde 100 km/h te-ar putea chiar face să crezi că ai un model sportiv sub tine, însă odată terminate depăşirile vei fi invitat să te linişteşti. În timp ce suspensiile înghit pe nemestecate orice cratere şi gropi li se oferă, trenul de rulare separă şoferul de lumea exterioară. Nu ai idee ce se întâmplă sub roţi, direcţia e prea moale, iar ruliul în viraje te va îmbia spre condus încet, nu spre reprize demente de viteză. E o maşină orientată cu toate puterile spre confort, nu spre sportivitate. Are acest plus, că dacă ţii morţiş să mergi tare, îţi oferă tot ce ai nevoie. 

Sobru, sobru

Spuneam despre plusurile şi minusurile inerente unei maşini japoneze. Avensis punctează la ambele categorii: calitatea asamblării, calitatea materialelor şi absenţa zgomotelor din habitaclu o plasează în top. Dimpotrivă, griul închis al habi­taclului i-ar putea întrista pe copii, iar scaunele îmbrăcate în piele, deşi confortabile, nu oferă suficient suport lateral. Spaţiul este suficient pentru cinci adulţi, dar nu excelează. În schimb, locurile de stocare sunt foarte bine dimensionate, iar portbagajul are peste 500 de litri, astfel încât într-un Avensis vor încăpea cu uşurinţă toate obiectele necesare unei familii la drum lung.

Echiparea Luxury aduce un sistem de navigaţie inutil în 90% din România şi un sistem audio care se aude doar bine, fără a excela. Rămân satisfacţia vizuală a indicatoarelor Optitron şi spaţiul de 10 GB oferit de consola multimedia, precum şi dotările specifice, între care tapiţeria din piele sau jantele de 18 inci. Cu un consum care în oraş nu trece de 8,8 l/100 km, iar în afară scade spre 7 l, Avensis se încadrează în zona de sus a preţurilor clasei medii, raportat la performanţe şi dotări: 33.473 de euro inclusiv TVA costă mode­lul D-CAT Luxury! Trebuie ţinut însă cont de valoarea bună de revânzare, precum şi cei cinci ani de garanţie cu limită de 160.000 km. Puternic, sigur pe el şi prietenos pentru familii, chiar dacă prea sobru, Avensis e un samurai greu de trecut cu vederea! 

 

Date tehnice:

Toyota Avensis 2.2 D-CAT

Carburant: motorină

Cilindree: 2.231 cmc

Putere: 177 CP/3.600 rpm

Cuplul: 400 Nm/2.000-2.800 rpm

Cutie viteze: manuală, 6+1

Lungime: 4.695 mm

Lăţime: 1.810 mm

Înălţime: 1.480 mm

Ampatament: 2.700 mm

Portbagaj: 507 litri

Rezervor: 60 litri

Masă: 1.490 kg

Viteză maximă: 220 km/h

Acceleraţie (0-100 km/h): 8,5 s

Consum urban/extraurban/combinat: 7,4, 5,0, 5,9 (l/100km)

Emisii: 159 g/km (max.) Euro 5

Preţ model testat: 33.473 de euro

Adrian Mihaltianu
Adrian Mihaltianuhttp://adrian-mihaltianu
Adrian Mihaltianu, redactor-sef www.drive-test.ro
Cele mai citite

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă