21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSamanii Bisericii Ortodoxe: "Opreste, Doamne, seceta!"

Samanii Bisericii Ortodoxe: „Opreste, Doamne, seceta!”

Mitropolia Moldovei si Bucovinei organizeaza la Iasi un pelerinaj pentru ploaie. Enoriasii din satul vasluian Peieni sufera de sete de mai multe saptamani. Ierarhii spun ca nu ii pot ajuta deoarece se lupta cu seceta la manastiri si "nu vor sa concureze statul".

Arhimandritul Varlaam Merticaru de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei ne-a spus ca duminica va fi organizat un pelerinaj pentru ploaie la periferia municipiului Iasi, aproape de Crucea Trinitas, aflata pe colina Paun. Mitropolitul Daniel va duce moastele mai multor sfinti, precum si vesmantul Sfintei Cuvioase Parascheva. Potrivit arhimandritului Merticaru, "se doreste intensificarea faptelor pentru a atrage mila lui Dumnezeu".

In vreme ce ierarhii invoca ajutorul divin, multe judete din Moldova se lupta de saptamani bune cu lipsa apei, care afecteaza oameni si animale, fara discriminare. Intrebat de "Romania libera" daca Biserica Ortodoxa a incercat sa sape o fantana sau macar sa stranga bani de la enoriasi pentru a gasi apa, Merticaru a raspuns ca Mitropolia nu are posibilitatea sa faca asa ceva: "Avem propriile noastre probleme. Manastirile sunt in pericol de a ramane fara apa. In aceasta situatie sunt Secu si Neamt. In plus, nu vrem sa concuram statul".

Drama romanilor din Perieni a ajuns subiect de reportaj intr-unul dintre cele mai mari cotidiene franceze, "Le Monde". Jurnalistii scriu ca "toate cele 85 de fantani din sat au secat". Autoritatile locale au incercat sa sape dupa apa, insa aceasta este de negasit chiar si la peste 50 de metri. Localnicii supravietuiesc cu apa minerala cumparata din satele vecine sau cu ajutoarele trimise din tara.
In timpul caniculei de acum cateva zile, bisericile din toata tara au fost deschise permanent, iar cei care s-au adapostit in lacasurile de cult au primit apa.

 


"MOGULII"
» Radio, ziar si TV

Mitropolia Moldovei si Bucovinei detine postul de radio Trinitas, care emite in 26 de localitati, acoperind mai mult de jumatate din tara, cotidianul "Lumina", precum si o licenta TV. Toate cele trei media fac parte din Institutul Cultural Misionar Trinitas, al carui scop declarat in statut este "promovarea activitatilor social-filantropice ale Bisericii".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă