13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial„Salvați Copiii“: Prematurii sunt puși în pericol

„Salvați Copiii“: Prematurii sunt puși în pericol

 

Asociația „Salvați Copiii“ critică decizia Ministerului Sănătății de a reduce bugetul alocat îngrijirii nou-născuților prematuri. Ministrul Sănătății recunoaște că sistemul e subfinanțat și spune că, până la rectificarea bugetară, medicii „trebuie să se descurce și ei”.

Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România. După șapte ani de integrare europeană, țara noastră se plasează pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile mai mult decât dublă față de media europeană, potrivit analizelor „Salvați Copiii“.

În acest context, „Salvați Copiii“ trage un semnal de alarmă cu privire la decizia Ministerului Sănătății de a reduce la jumătate bugetul alocat îngrijirii nou-născuților prematuri. „Lipsa instrumentelor și materialelor specifice necesare intervenției imediate, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut în activitatea medicilor. Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual”, se arată în comunicatul asociației. Potrivit medicilor din sistem, bugetul alocat secțiilor de neonatologie a scăzut de la an la an.

„Bugetul de terapie intensivă neonatală la «Cantacuzino» a fost de 350.000 de lei în 2012, 200.000 de lei în 2013 și anul acesta avem o scădere dramatică la 72.000 de lei. Sperăm ca noua conducere a Ministerului Sănătății să înțeleagă că nou-născuții sunt importanți și nu se pot trata doar cu aer”, a declarat pentru „Salvați Copiii“ doctorul Adrian Crăciun, de la Maternitatea Cantacuzino.

Situaţia este cunoscută la nivelul Ministerului Sănătăţii, însă ministrul Nicolae Bănicioiu susține că nu are soluţii. „Mai trebuie să se descurce şi ei, să gestioneze şi ei pentru că totuşi primesc bani din contractul cu Casa de Asigurări, dar pe problema punctuală de care ați zis, la rectificare este nevoie de suplimentare”, afirmă ministrul Sănătăţii. România este țara cu cei mai mulți copii născuți prematur din Europa. „Moare un copil la fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an în fiecare an. Pierdem cam 1.800-1.900 în fiecare an”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele organizaţiei „Salvaţi Copiii“.

Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual.“

Extras din comunicatul remis de „Salvați Copiii“

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă