15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSaltelele turcesti de Corbeanca, spre Europa

Saltelele turcesti de Corbeanca, spre Europa

» Patriaplast, Burak Toys si Prestige Mob au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 60 milioane RON.

» Produsele grupului ajung in Selgros, Cora, Carrefour si Praktiker.

» Migratia fortei de munca, factor perturbator al afacerilor din Romania.

A venit in Romania acum 14 ani si a inceput afacerile cu o fabrica de mase plastice, apoi a continuat cu una de jucarii si alta de mobila. Acum Mahmut Kakillioglu, patronul companiilor Patriaplast, Burak Toys si Prestige Mob, vrea sa profite de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana pentru a-si mari piata de desfacere. Saltelele turcesti made in Romania ar putea ajunge astfel in dormitoarele occidentalilor. "Avem avantajul fortei de munca mai ieftine, dublata de tehnologia moderna", ne-a declarat Kakillioglu. Un muncitor german are un salariu de 2.500 de euro, in timp ce un roman este platit cu maximum 500 de euro, a explicat el.
Investitorul turc spune ca nu se teme de concurenta IKEA si ca, mai mult, a refuzat oferta acestei firme de a-i deveni furnizor de mobila si saltele. "Ne-au oferit preturi prea mici. Oricum, IKEA nu este perceputa de noi ca un concurent, pentru ca noi acoperim toata tara, iar ei numai Bucurestiul", sustine Kakillioglu.

Afacere de familie
Angrenat intr-un business de familie, omul de afaceri a venit in Romania in 1993, impreuna cu sotia, si a deschis o fabrica de mase plastice la Balotesti, printr-o investitie de un milion de dolari.
Dupa cinci ani, pe langa fabrica de mase plastice Patriaplast a aparut o fabrica de jucarii, Burak Toys International. Apoi, peste inca doi ani, a inceput sa functioneze si fabrica de mobila Prestige Mob. Initial, fabrica a functionat tot la Balotesti, intr-o hala inchiriata cu suprafata de 2.500 mp. Investitia initiala a fost de 500.000 de dolari. Intre timp, compania, care s-a mutat la Corbeanca, vizavi de Prisma, intr-o hala proprie de 16.000 mp, detine o cota de piata de 60% pe segmentul saltelelor.
Noi capacitati
Pentru acest an, investitiile grupului sunt concentrate in noua capacitate de productie a Patriaplast. In prezent, fabrica functioneaza intr-o hala inchiriata, dar anul viitor se va muta intr-un spatiu propriu de 11.000 mp, tot la Balotesti.
Daca la inceput fabrica era dotata cu numai trei utilaje de injectie si o masina de suflare, acum numarul acestora s-a inzecit, ajungand la 30, respectiv 10. Aceste utilaje pot realiza produse din plastic cu o greutate de pana la 15 kg.
Chiar daca a refuzat IKEA, omul de afaceri turc colaboreaza cu succes, de ani de zile, cu lanturile internationale de retail si cash&carry – Selgros, Cora, Carrefour si Praktiker. Acestora le livreaza toata gama de produse, de la jucarii la mobila. si totusi, spune Kakillioglu, afacerile merg mai bine cu magazinele specializate (350 de magazine partenere in toata tara) decat cu hipermarketurile. Dincolo de birocratie, cea mai mare problema intampinata in ultimii ani de omul de afaceri turc este lipsa fortei de munca. "Foarte multi muncitori au plecat sa lucreze in strainatate si de aceea ne confruntam cu o problema la angajari", a mai spus investitorul turc.

"Am refuzat sa devenim furnizori IKEA pentru ca ne-au oferit preturi prea mici."
Mahmut Kakillioglu

Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă