5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialSalariul, mai important pentru romani decat sanatatea

Salariul, mai important pentru romani decat sanatatea

Salariul si siguranta pe termen scurt a locului de munca sunt mai importante decat sanatatea proprie sau conditiile de munca, potrivit unui studiu la nivelul intregii Uniuni Europene. In Romania, 70 de procente din respondenti sunt de parere ca salariul este cel mai important aspect, in momentul cand trebuie sa decida asupra unui nou loc de munca, se arata in "Sondajul de opinie paneuropean privind sanatatea si locul de munca", realizat de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) si citat de ziare.com.

Siguranta locului de munca a fost pe a doua pozitie, in randul romanilor, 37 de procente din respondenti mentionand acest factor drept unul decisiv. Programul de lucru este important pentru 23 de procente din romani, in timp ce conditiile de securitate si sanatate la locul de munca nu ii intereseaza decat pe 16%. De altfel, Romania inregistreaza cel mai scazut procentaj din acest punct de vedere, asemanator Ungariei si Estoniei, unde numai 19% din respondenti dau importanta conditiilor de securitate si sanatate. Media europeana este de 36 de procente, iar cei mai interesati de acest aspect sunt suedezi (53%).

In tarile membre ale Uniunii Europene, o mare parte din angajati cred ca problemele de sanatate sunt cauzate de locul de munca. Astfel, 28 de procente din europeni au raspuns ca starea lor de santate este influentata intr-o mare masura de serviciu, iar 47%, intr-o oarecare masura.

In Romania, 41% au dat vina pe job pentru starea de sanatate precare "intr-o oarecare masura", iar 31% "intr-o mare masura", potrivit sondajului. Opt procente din respondenti cred ca munca nu le afecteaza deloc sanatatea. Persoanele cu varste intre 35 si 54 de ani sunt cei mai ingrijorati de acest aspect, 79% din ei fiind de parere ca locul de munca le influenteaza sanatatea intr-o mare sau oarecare masura. Dintre toate tarile UE, in Lituania s-au observat cele mai mari griji in aceasta privinta, peste jumatate din respondenti declarand ca munca le-a afectat mult starea de sanatate.

Intrebati despre evolutia conditiilor de sanatate si securitate la locul de munca in ultimii cinci ani, 40% din romani au raspuns ca acestea sunt mai rele, iar 14% au spus ca sunt mult mai rele. In schimb, 32% cred ca sunt mai bune, in timp ce numai 4% au declarat ca aceste conditii sunt mult mai bune. Cu aceste procentaje, Romania se regaseste printre ultimele tari europene, din acest punct de vedere, doar slovenii, lituanienii, letonii, grecii si bulgarii inregistrand o evolutie mai slaba a conditiilor de sanatate si siguranta la locul de munca. Cei mai multumiti sunt irlandezii, 45% din ei declarand ca situatia este mai buna, iar 38% spunand ca este mult mai buna.

Aproape 40% din romani cred ca recesiunea a avut un impact asupra conditiilor de la locul de munca, iar 27% cred ca problemele economice au afectat intr-o mare masura aceste conditii. Doar 7% s-au aratat mai optimisti, sustinand ca recesiunea nu avut nici un impact asupra jobului. Lituanienii au resimtit cel mai puternic criza economica, 46% din ei declarand ca aceasta a avut un impact foarte pronuntat asupra locului de munca.

Sondajul a dezvaluit diferente intre femei si barbati. Astfel, persoanele de sex masculin considera salariul si siguranta jobului mai importante, in masura de 61%, respectiv 55%, in comparatie cu procentajele in cazul femeilor, de 53%, respectiv 51%. Pe de alta parte, femeile dau mai multa importanta programului de munca (26%), in comparatie cu barbatii (19%). De asemenea, mai multi barbati cred ca s-au imbunatatit conditiile de munca (62%), fata de femei (52%). Pentru sondaj au fost efectuate 27.106 interviuri, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in perioada 24 martie – 12 mai 2009.

Cele mai citite

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă