23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialS-a strigat pentru a 21-a oară: ”Iliescu, la puşcărie!”

S-a strigat pentru a 21-a oară: ”Iliescu, la puşcărie!”

Câteva sute de persoane, în mare majoritate tineri, au participat, luni seara, la comemorarea victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990, eveniment denumit ”Zile Negre” şi organizat de Asociaţia ”21 Decembrie” şi de grupul de iniţiativă ”Noii Golani”. 

Departe de imaginile de groază petrecute în Piaţa Universităţii în urmă cu 21 de ani, când mai multe mii de mineri, ajutaţi de reprezentanţi ai aşa-numitelor forţe de ordine, au omorât şase persoane şi au rănit aproape 800 – toţi protestatari împotriva pe atunci nou-instauratului regim Iliescu -, trecătorii au putut vedea luni seara adolescenţi aşezaţi ordonat pe iarbă, hip-hop-eri teribilişti şi câteva persoane între vârste agitând manifeste anticomuniste.

Fondul sonor a alternat între ”Imnul Golanilor” – este prima lună iunie de după moartea compozitorului Cristian Paţurcă -, folk şi, bineînţeles, hip-hop.

Organizatorii nu au ratat nici de această dată ocazia de a cere arestarea lui Ion Iliescu – rămas în memoria ”golanilor” din 1990 pentru că a chemat minerii la Bucureşti şi mai ales pentru că i-a numit ”oameni de bine” după faptele cumplite de la Universitate -, dar şi a altor foste persoane publice pe care le consideră vinovate pentru reprimarea manifestaţiilor din 13-15 iunie: fostul premier Petre Roman, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu şi fostul vicepremier Gelu Voican-Voiculescu.

Înainte de acest eveniment, Asociaţia Victimelor Mineriadelor din perioada 1990-1991 din România au organizat o comemorare separată în faţa Teatrului Naţional. Mai mulţi membri ai AMVR au anunţat că vor intra în greva foamei, ca semn de protest pentru necondamnarea vinovaţilor de la mineriade.

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă