Constructiile, in valoare de zece milioane de dolari, realizate, in ultimul de deceniu al existentei regimului comunist in satul Caraorman din inima Deltei, au fost demolate. Este vorba de cariera propriu-zisa de extragere a nisipului, care se intindea pe 250 de hectare, si de uzina de preparare a nisipului pentru a-l face utilizabil in combinatele metalurgice. Cariera, amplasata intr-o zona ecologica protejata, cunoscuta sub numele de "dunele de nisip", s-a refacut, in ultimele doua decenii, pe cale naturala. Furtunile de nisip au ingropat putinele instalatii de extractie si de transport care ramasesera in urma devoratorilor de fier vechi. Cinci hectare din aceste dune au fost plantate, toamna trecuta, cu catina. Este un experiment ecologic pe care specialistii Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii il contesta.
Romulus stiu ca, directorul institutului, spune ca aceste plantatii s-au realizat fara un studiu de specialitate, iar implantul catinei in aceasta arie strict protejata ar putea strica echilibrul vegetal specific. Cladirile si instalatiile statiei de preparare a nisipului din apropierea satului au fost demolate, fierul vechi rezultat a fost transportat la Tulcea, iar betonul si caramizile de la constructii au fost maruntite si imprastiate pe ulitele satului pentru a elimina noroiul.
» Ecologizarea fostei cariere de extragere a nisipului din localitate, care a costat aproape 200.000 de euro, a fost finalizata.