Nu poate parlamentarul da o lege care sa-l plaseze deasupra legii, definitiv si fara recurs de la procurori sau opinia publica? Aceasta este de fapt tema la care vor raspunde comisiile ad-hoc constituite pentru studiul unor dosare de ministri. La problema asta ei s-au antepronuntat demult, la fel si opinia publica, astfel ca decizia previzibila pe care o vor lua va mai da o lovitura de harlet la temelia stimei romanului fata de alesii sai, alimentand noi valuri de neincredere, ba chiar si de ura fata de reprezentantii nostri si noi nostalgii dupa sisteme politice fara reprezentanti. Cu alte cuvinte, dandu-i apa la moara lui Basescu, singurul care capitalizeaza ceva de pe urma porcariei parlamentare, pentru ca el intrupeaza visele populiste ale romanului, de democratie fara intermediari, doar cu liderii si poporul.
Dar ce se intampla in Parlament capata o importanta secundara avand in vedere faptul ca suntem intr-un an electoral. Ce fac procurorii sau judecatorii, la fel. Vin alegerile. Cum bine a spus dl Bogdan Olteanu, noul teoretician al imoralitatii politice de la noi (se vede ca nu avea nevoie de doctoratul de la care a fost dat afara de la UBB pentru a exprima foarte coerent aceasta filosofie), votantul este cel care va judeca. Pana atunci, ca sa citez din dl Olteanu, "toti sunt nevinovati. si primarul de Arad, si primarul de Ramnicu Valcea, si domnul Morega se bucurau de prezumtia de nevinovatie. Cetatenii vor judeca, cetatenii vor vota, cetatenii vor spune daca au incredere sau n-au incredere in Morega, in Falca, in Gutau de la Ramnicu Valcea". Asa e.
Mai ales ca, pentru prima data, profitand de curentul de opinie in favoarea votului uninominal, dorit de opinia publica la noi cam tot cu atat discernamant ca printesa care-l dorea pe luceafar, vor fi alesi direct si presedintii de consilii judetene. si primarii, in doua tururi, si presedintii de CJ, dintr-un singur tur, iata un festival de uninominal la aceste alegeri, mai ales ca acestia sunt oameni cunoscuti in comunitatile lor, nu ca parlamentarii. Unii au furat pe fata, sfidand si legea, si pe alegatori. Justitia a reusit cel mult sa urneasca roata contra lor, dar finalul e departe. Votantii insa au ocazia sa lichideze asemenea personaje imediat, fara termene si recursuri si dovezi. Personajele care au de fapt cea mai mare influenta asupra vietii oamenilor ajung chiar acum, intr-o luna, la mana lor. Nume mari sunt in cursa, si e de asteptat, pentru ca fondurile europene vor fi distribuite mai ales de acesti oameni, care isi adauga astfel o resursa importanta la banii publici din bugetele de care dispuneau pana acum.
Am o stire buna pentru votantii din judetele Romaniei care se pregatesc sa mearga la vot. Coalitia pentru o Guvernare Curata i-a monitorizat pentru dvs. pe principalii candidati la pozitia de presedinte de consiliu judetean. Daca acestia vor sa devina cu adevarat un fel de guvernatori locali, daca deja au un cuvant greu de spus in distribuirea fondurilor europene, e cazul ca votantii sa fie informati asupra averii acestor oameni, a dosarelor lor penale si a altor asemenea dragalasenii care tin loc la noi de ideologie politica si program la un loc. Procesul de monitorizare se afla in ultima faza si rezultatele vor fi facute publice in zilele care urmeaza. Daca aveti informatii importante despre unii dintre ei, nu e prea tarziu sa scrieti la www.romaniacurata.ro. Tot acolo urmariti afisarea informatiilor despre candidati incepand cu saptamana viitoare. Daca si dupa asta vor fi alesi diversi candidati penali, inseamna ca am reusit sa trecem de la coruptia alesilor la cea a alegatorilor. Acum vom testa cine are dreptate, cei care credeau ca de vina este doar clasa politica sau cei care credeau ca alegatorii, prosti, neinformati, sau pur si simplu cinici, poarta o vina insemnata a problemelor Romaniei politice de azi.
Conform Hotnews, dl Olteanu ar fi spus la BBC despre candidatii penali din Gorj: "Daca celorlalte (partide) nu le-a crapat obrazul de rusine cu candidati penali, de ce sa ne crape noua". Argumentul e de o claritate fara cusur si arata cat a involuat Romania din 2004, cand partidele se bateau sa arate cat mai curate, ca azi sa se ascunda in spatele altora mai murdare. Liberalii joaca un rol esential in aceasta tradare a principiilor si a bunei-cuviinte. Corupti sunt in toate partidele, de acord, dar este un important prag al nesimtirii de trecut ca sa faci asemenea declaratii. Deci, daca eu am un vecin care isi bate nevasta, unul care scuipa pe scara si al treilea care fura curent electric, mie nu mai ramane decat sa-mi golesc oala de noapte pe magnolia din fata blocului. Ideea ca as putea cumva sa incerc sa ii determin pe ei sa treaca la civilizatie este, in aceasta filosofie, de neconceput, o utopie pentru cretini.
Rusinea in viata publica e un element esential si pierderea ei echivaleaza cu o crima mai grava decat orice fapt. Cata vreme cineva care face rau, se mai ascunde sau minte asupra faptelor sale, el recunoaste indirect ca un asemenea comportament e inacceptabil. Daca insa nu o mai face, pe temeiul unei solidaritati in rele cu altii la fel de viciosi ca si el, intram intr-o faza antisociala a politicii. Votantii care aud asa ceva au doua cai la dispozitie: unu, sa devina parte din marele circuit al jafului, votand pe candidatul cel mai smecher in speranta ca acesta va trage sforile si pentru comunitate, sau pentru cel mai curat, in nadejea ca acesta va avea si forta sa opreasca cercul vicios. Dar, in ce-i priveste pe cei care se intrec in declaratii nerusinate, cred ca orice votant de bun-simt stie ce are de facut. Donald Rumsfeld a exprimat asta cel mai bine cand a fost intrebat daca il vrea pe Osama bin Laden viu sau mort. "Cred ca nu e cazul sa va spun ce prefer", a spus el.