2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialS-a deschis campania de denigrare

S-a deschis campania de denigrare

Cunosc culisele condamnarii comunismului, cat de greu s-a hotarat presedintele in acest demers. Mi-e greu sa inteleg de ce se foloseste de aceleasi metode si instrumente in lupta sa cu adversarii politici. Condamni comunismul, dar faci apel la dosarele de cadre ale perioadei comuniste. Presedintele a luat de capatai spusele unor cadristi. Mapele si dosarele din arhive ii razbuna dupa 18 ani pe comunisti si securisti, specialisti in rasturnarea realitatii. Credeam cu adevarat in condamnarea comunismului, nu in fetisizarea dosarului de cadre.
De cand presedintele a mutat campul de lupta la Justitie,  megafoanele partidului prezidential au reprodus la nesfarsit minciuna. Boc, in servilismul sau, a cantat pe aceeasi voce, a preluat si el cifra lansata de Basescu: cele 18 zile de arest. Daca iesi acum in strada si intrebi zece oameni ce stiu de Norica, opt considera ca "a gresit". Prima impresie conteaza. Omului de rand i s-a intiparit in minte ca Norica este amestecata in ceva necurat, desi n-are dosar incarcat, n-a fost inculpata, a primit doar un avertisment. Cine mai retine acum ca ditirambele presedintelui s-au dovedit minciuni? Basescu a afirmat clar ca un om a facut inchisoare pe nedrept, ca o persoana nevinovata a fost incarcerata, dar din mapa profesionala nu rezulta asa ceva. O eroare de procedura (vai, la cate asistam astazi!) nu poate fi considerata fals, mod de lucru al fostei procuroare, asa cum s-a exprimat presedintele.

Incercand sa gaseasca "neindeplinirea conditiilor legale" la nominalizarea Noricai Nicolai,  presedintele a depistat o sanctiune administrativa (a fost mustrata acum 20 de ani), fara sa-i spuna cineva ca sintagma "conditii legale" inseamna cu totul altceva: cetatenie, sa nu existe o condamnare penala, sa aiba 18 ani s.a. Mapa, in intregul ei, dovedeste ca Norica a avut o comportare corecta.
Ce baza poti sa pui pe asemenea "mape", cand seful Noricai a sanctionat-o cu avertisment, dar i-a schimbat calificativul din "bine" in "foarte bine"? Pentru cadristi viata profesionala era doar un pretext. Sunt discutabile si acuzele din mapa Monicai Macovei – dosare restante, mandate de arestare in alb, anchete abuzive. si astazi unii procurori nu sunt iubiti de sefii lor si ordona cate o cercetare disciplinara.
Deocamdata, Basescu a mai inregistrat o izbanda, dar atunci cand n-o sa mai fie presedinte, va trece si el, cu siguranta, prin placerile prin care a trecut Norica. O sa cada in cursa razboiului mapelor, pentru ca a deschis campania de denigrare prin dosare. Indoiala se instaleaza cu pasi repezi in Romania, iar reputatia persoanelor publice se poate deteriora din orice.

De acum se scot tunurile cele mari! Cei "opt" sau cati vor mai aparea vor fi plimbati in 2008 pe la DNA. Degeaba li se va spune apoi: "Scuzati, sunteti nevinovati!". Incercand sa-i desconsidere pe notari, presedintele a dat chiar de un "notar", in persoana lui Melescanu, in povestea avizelor pentru ministri el avand chiar acest rol – verificarea legalitatii actelor. In alt caz presedintele ne spunea ca TOT documentarul se afla la el in fiset si contine documente mai tentante decat cele aruncate pe piata – deci vazuse TOATE probele din "dosarul cauzei". Chiar si seful DNA confirma: "Dosarul cu TOATE probele s-a dus la presedintele Romaniei, cum cere legea". Cand este vorba insa de respectarea procedurilor zici ca e abuz.
Nu cred ca interimarul Melescanu a fost intimidat de telefonul presedintelui, ci mai degraba a judecat ca este mai bine sa dea drumul la dosare. Daca unul singur seamana cu cel al lui Atanasiu, tot esafodajul cu lotul "opt" se prabuseste. Mai grav este ca presedintele l-a amenintat pe Melescanu cu suspendarea exact cand mai sunt doua luni pana la Summitul NATO de la Bucuresti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă