Rusia va pune în funcțiune un super-telescop, capabil să detecteze obiecte cosmice aflate la o distanță egală cu distanța dintre Pământ și Soare, anunță agenția rusă Sputnik News.
Noul echipament, denumit AZT-33 VM, este construit de compania de produse optice Lomo din St Petersburg, cu sprijinul agenției Roskosmos.
"În doar 30 de secunde, telescopul va obține informații despre un asteroid cu diametru de 50 de metri, aflat la o distanță de o unitate astronomică – 150 de milioane de kilometri. Telescopul va fi capabil să observe orice obiect aflat la o asemenea distanță, cu dimensiuni comparabile cu cele ale meteoritului tungus", a declarat Boris Șustov, directorul științific al Institutului de Astronomie.
Telescopul va monitoriza "corpurile periculoase" care se apropie de Terra. Conform scenariului cel mai nefavorabil, alerta va fi dată cu o lună înainte de ciocnirea cu Pământul. Dar în mod obișnuit, obiectele cosmice vor fi observate cu ani de zile înainte ca ele să cadă pe Pământ.
În cadrul Programului Spațial 2016 – 2025, Rusia vrea să pună la punct un sistem automat de avertizare pentru situații periculoase în spațiul din apropierea Terrei, situații legate de comete sau de meteoriți. Planurile Rusiei vizează și elaborarea de "contramăsuri" la adresa unor obiecte cosmice periculoase.
Rusia a trecut, în anul 1908, prin experiența ciocnirii cu un obiect cosmic de mari dimensiuni, care a fost, probabil, un meteorit (deși există controverse privind natura acestuia, unii comentatori susținând chiar că a fost vorba de un OZN).
Obiectul cosmic din anul 1908, denumit ulterior meteoritul tungus, s-a prăbușit în Tuguska – o zonă nelocuită din Siberia.