11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialRusia lansează noi ameninţări la adresa NATO

Rusia lansează noi ameninţări la adresa NATO

Ambasadorul Moscovei la NATO, Aleksandr Grușko, a avertizat, miercuri, că Rusia va fi obligată să răspundă în cazul consolidării Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în Europa, informează Agerpres.

“Va trebui să reacționăm pentru a ne asigura capacitatea de apărare. Avem mijloace pentru aceasta”, a afirmat Grușko, într-un interviu acordat postului public de televiziune rus Rossia 24.

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO a subliniat, în acest context, dreptul Moscovei de a-și asigura securitatea atunci când Alianța susține că nimeni nu are dreptul să să amestece în procesul său de extindere.

“Când (secretarul general al NATO, Jens) Stoltenberg indică acest principiu (imposibilitatea de a interzice unor țări să adere la Alianța Nord-Atlantică — n.r.), el uită că există și principiul securității colective, când nimeni nu își poate întări securitatea proprie în detrimentul altuia”, a afirmat diplomatul rus.

Ambasadorul Moscovei a mai precizat că Rusia vede extinderea NATO ca pe o amenințare, aspect de altfel menționat și în doctrina sa militară.

“Dacă vom continua în acest fel, fără a ține cont de interesele fiecărei părți, nu vom realiza nimic, cu excepția unei noi curse a înarmării’, a admis el.

Eventuala aderare a Ucrainei și Georgiei la NATO “va amplasa o mină” sub securitatea europeană, Alianța înțelege acest lucru, a subliniat ambasadorul Rusiei la Alianța Nord-Atlantică.

“Problema fundamentală constă în faptul că, în 2007, la summitul de la București a fost luată decizia că Ucraina și Georgia vor deveni la un moment dat membre NATO. Desigur, atunci când vorbim cu oameni care înțeleg modul în care se iau deciziile în Alianță, care înțeleg desp2re ce vorbesc, acest scenariu este practic imposibil, pentru că toată lumea realizează că astfel va fi amplasată o mină sub securitatea europeană, a explicat Grușko.

Pe de altă parte, a subliniat el, consolidarea ‘flancului estic’ al NATO în țările baltice va determina politica Alianței pentru o lungă perioadă de timp. Aceste planuri nu vor putea fi reconsiderate rapid, indică el.

“E clar că deciziile care se iau astăzi privind consolidarea lancului estic nu vor fi revizuite peste noapte”, a remarcat diplomatul rus, afirmând că “retorica țărilor baltice nu se schimbă”, iar acesteia i-a fost asociată o planificare militară de durată.

Declarațiile NATO cu privire la situația din Ucraina au un potențial de confruntare mare, a mai estimat el.

“Dacă analizăm declarațiile Alianței privind situația din Ucraina, limbajul nu a suferit nicio modificare”, a mai precita Grușko.

Mai mult el a indicat că Organizația pune accentul pe faptul ca acordurile de la Minsk să fie respectate în primul rând de Rusia.

“NATO continuă să vadă Rusia ca parte a conflictului, ceea ce nu corespunde realității, și, în plus, conține un potențial mare de confruntare pentru că, de fapt, acordă Kievului indulgență pentru o soluție militară a conflictului”, a susținut ambasadorul rus.

Vizita actuală a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Washington demonstrează că Alianța este deocamdată captivă politicii de confruntare, a apreciat Grușko în același interviu. Dacă această situație va continua, ‘ne așteaptă vremuri grele în ceea ce privește securitatea europeană și eurasiatică’, a concluzionat diplomatul rus, citat de TASS.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită pentru o abordare pe termen lung de contracarare a amenințărilor din flancul estic, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a denunțat “comportamentul provocator” al Rusiei față de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, potrivit DPA și AFP.

“Suntem într-un moment de răscruce în privința securității euroatlantice. Ne confruntăm cu mari provocări. Structura noastră de securitate este pusă la încercare. Trebuie să fim pregătiți pentru o abordare pe termen lung și trebuie să ne adaptăm”, a afirmat Stoltenberg într-un discurs în fața grupului de reflecție Centrul pentru Studii Strategice Internaționale (CSIS) din Washington, la o zi după ce a discutat despre conflictul din Ucraina cu președintele american Barack Obama.

“Provocarea de securitate din flancul estic este clară și provine din partea Rusiei, care încearcă să-și consolideze influența. Anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii de către Rusia și acțiunile continue în scopul destabilizării Ucrainei au declanșat un conflict militar în Europa”, a subliniat Stoltenberg.

“Prin comportamentul provocator utilizat împotriva Ucrainei, Georgiei și (Republicii) Moldova, Rusia a demonstrat că are intenția de a recurge la forță sau la amenințarea cu forța în scopul exercitării de presiuni asupra țărilor vecine”, a explicat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, denunțând “retorica nucleară” a Moscovei și “zborurile provocatoare” ale bombardierelor rusești.

Cele mai citite

România concurează Turcia, oferind o alternativă la “Coridorul Sudic”. Un terminal LNG, la Constanța, va primi până la 9 miliarde de metri cubi pe...

Comisia economică mixtă România - Azerbaidjan se va reuni la 1 aprilie 2024 iar una dintre temele întâlnirii va fi viitorul terminal de gaz...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

România concurează Turcia, oferind o alternativă la “Coridorul Sudic”. Un terminal LNG, la Constanța, va primi până la 9 miliarde de metri cubi pe...

Comisia economică mixtă România - Azerbaidjan se va reuni la 1 aprilie 2024 iar una dintre temele întâlnirii va fi viitorul terminal de gaz...
Ultima oră
Pe aceeași temă