18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia cere Turciei să înceteze PROVOCĂRILE la adresa ei

Rusia cere Turciei să înceteze PROVOCĂRILE la adresa ei

Guvernul de la Moscova cere Turciei să înceteze “provocările”, după incidentul raportat duminică din Marea Egee, informează Mediafax.

Rusia a îndemnat Turcia să înceteze ceea ce a denunţat drept “provocări” la adresa forţelor sale în Siria sau în regiune. Duminică dimineaţă, o navă rusească de război a tras focuri de avertisment în direcţia unei nave turceşti de pescuit, în Marea Egee, motivul invocat de ruşi fiind acela că au dorit să evite o coliziune, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că distrugătorul Smetlivi a fost nevoit să tragă aceste focuri de avertisment, duminică dimineaţa, şi că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei în legătură cu acest incident.

“Diplomatului militar turc i s-au prezent ferm potenţialele consecinţe dezastruoase ale unor acţiuni nesăbuite din partea Ankarei faţă de contingentul militar rus care luptă împotriva terorismului internaţional în Siria”, a precizat ministerul într-un comunicat.

“I-au fost prezentate, în mod expres, îngrijorările noastre cu privire la noile provocări turceşti la adresa distrugătorului Smetlivi”, a adăugat ministerul.

Ministerul a anunţat anterior că nava de pescuit turcească nu a răspuns avertismentelor distrugătorului şi că şi-a schimbat cursul brusc numai după ce s-au tras focuri de avertisment, iar aceasta a trecut la doar 500 de metri pe lângă Smetlivi.

“Numai norocul a contribuit la evitarrea unei tragedii”, a apreciat ministerul.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, prezent la Roma la negocieri pe tema situaţiei din Libia, a declarat că Ankara anchetează incidentul şi că va face o declaraţie după ce va avea mai multe informaţii.

El a reiterat totodată poziţia Turciei, care doreşte să-şi soluţioneze dificultăţile cu Rusia. “Noi vrem să soluţionăm tensiunile prin dialog”, a declarat el pentru postul TRT Turk.

Incidentul este susceptibil să sporească tensiunile dintre cele două ţări, alimentate de poziţii divergente cu privire la Siria, dar şi de doborârea unui bombardier rusesc de către un avion turcesc de vânătoare, luna trecută, la frontiera cu Siria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aeroportul Internațional „Delta Dunării”- „gaura” neagră a Consiliului Județean Tulcea

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a inaugurat recent, cu mare tam-tam, finalizarea lucrărilor de modernizarea a Aeroportului Internațional „Delta Dunării” de la...

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...
Ultima oră
Pe aceeași temă