15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia cere explicații Turciei după ce Erdogan a declarat că obiectivul lui...

Rusia cere explicații Turciei după ce Erdogan a declarat că obiectivul lui este înlăturarea președintelui Siriei – aliat al lui Putin

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicații președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a declarat că obiectivul intervenției armatei țării sale în Siria este ‘să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad’, transmite AFP citată de Agerpres.

‘Este o declarație foarte gravă care contrazice în mare toate declarațiile precedente’, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Sperăm evident că partenerii noștri turci ne vor oferi în cel mai scurt timp clarificări pe acest subiect’, a adăugat el.

Erdogan a spus marți, în timpul unei reuniuni la Istanbul, că armata turcă are un singur obiectiv: ‘Să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad (…) și nimic altceva’.

Trupele turce desfășoară din luna august o operațiune militară în Siria împotriva grupărilor jihadiste care acționează aproape de frontiera cu Turcia, dar și împotriva milițiilor kurde, pentru a opri avansul acestora din urmă în contextul înfrângerilor suferite de jihadiști și de alte grupări rebele care luptă împotriva armatei siriene.

Statul Major turc a acuzat săptămâna trecută regimul de la Damasc pentru moartea a patru soldați turci în Siria, incident abordat și într-o convorbire telefonică pe care Erdogan a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Turcia și Rusia au inițiat un proces de reconciliere după tensiunile înregistrate în relațiile bilaterale în urma doborârii în noiembrie anul trecut a unui bombardier rus la frontiera siriano-turcă. Însă abordarea lor în conflictul sirian rămâne diametral opusă, Erdogan dorind înlăturarea de la putere a președintelui Al-Assad, care este însă sprijinit de Moscova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă