21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia, atacuri contra unei nave americane

Rusia, atacuri contra unei nave americane

Aparatele de zbor au efectuat o serie de survoluri calificate „agresive“ deasupra unei nave americane de război, în apele internaţionale din Marea Baltică.

Comandamentul forţelor americane în Europa a evocat mai multe incidente survenite luni şi marţi, şi a descris survolul ­unui Suhoi-24 rus la mai puţin de 9 metri deasupra distrugătorului USS Donald Cook (din clasa Arleigh Burke) ca un act care avea „profilul unui atac simulat“. Au fost mai multe acte de survoluri apropiate implicând două avioa­ne ruseşti de luptă Suhoi-23 şi elicoptere de luptă de asemenea ruseşti, în largul apelor Poloniei. Acte riscante şi foarte periculoa­se care au avut loc între forţele armate ale celor două ţări în ultimii ani.

Manevrele au început luni, când distrugătorul american se afla la aproape 130 de km de enclava Kaliningrad, teritorul Rusiei aflat cel mai la vest, situat între Marea Baltică, Polonia şi Lituania. Washington dramatizează? Rusia minimalizează? Pentru primii, este vorba despre unul din cele mai grave incidente militare după ani de zile între cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece. Pentru Moscova, nu a fost încălcată nici o „regulă de securitate“. Numai că, imaginile difuzate de US Navy sunt edificatoare – filmate de pe distrugătorul USS Donald Cook, ele prezintă survolul razant al unui Suhoi-24 rus, survenit marţi, 12 aprilie în apele internaţionale ale Mării Baltice, între Suedia şi ţările baltice.

Luni, 11 aprilie, au fost două Suhoi-24 care au survolat de 20 de ori nava americană, la cel puţin 900 de metri distanţă şi la o altitudine de circa 30 de metri, potrivit unui responsabil american. Echipajul american, care se antrena în aterizări pe puntea Donald Cook, a fost silit să întrerupă operaţiunile din cauza riscurilor prezentate de aceste survoluri. Marţi, incidentele s-au repetat – un elicopter de luptă anti-submarin (Kamov-27) s-a învârtit de şapte ori în jurul navei americane, făcând fotografii. 40 de minute mai târziu, au sosit două Suhoi-24 zburând deasupra navei la o înălţime de 9 metri. Marinarii americani au încercat de mai multe ori să alerteze aparatul rusesc prin frecvenţele internaţionale, dar nu au primit nici un răspuns.

Moscova neagă

Casa Albă a reacţionat prin pur­tă­torul de cuvânt al preşe­dintelui Barack Obama. Josh Earnest a deplâns „incidentele repetate“ survenite în 2015 şi a precizat că „acest incident este în contradicţie cu normele profesionale care se aplică milita­rilor ce operează în apropierea unora sau altora în apele internaţionale şi în spaţiul aerian internaţional“.

Armata rusă s-a declarat sur­prinsă joi, negând orice provocare, iar generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, evoca un simplu „zbor de antrenament“ şi s-a declarat uimit de declaraţiile Washingtonului: „Ca să fiu sin­cer, nu înţeleg reacţia exagerată a colegilor noştri americani“. Generalul a admis că itinerariul avioanelor ruse trecea pe „deasupra zonei unde se afla distrugătorul american USS Donald Cook, la 70 de km de baza militară a marinei ruse, dar după ce au reperat nava americană, piloţii au întors ­avioanele respectând toate regulile de securitate“.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewici, a declarat că „nu putem trata acest incident ca oricare altul, această provocare fiind alt exemplu al intenţiilor agresive ale Rusiei faţă de NATO, faţă de SUA, faţă de Polonia“. USS Donald Cook terminase o vizită în portul polonez Gdynia, pe 11 aprilie, şi plecase în larg având un elicopter polonez la bord. În acea zi au avut loc primele incidente provocate de avioanele de luptă ruseşti.

Experţii militari avertizează că astfel de comportamente sunt riscante, putând conduce la o eroare de calcul a unui pilot sau marinar care ar provoca un accident cu repercusiuni în spirală scăpate de sub control.   

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt tensionate pe fondul unor conflicte precum cele din estul Ucrainei şi din Siria.

Cele mai citite

Aeroportul Internațional „Delta Dunării”- „gaura” neagră a Consiliului Județean Tulcea

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a inaugurat recent, cu mare tam-tam, finalizarea lucrărilor de modernizarea a Aeroportului Internațional „Delta Dunării” de la...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă