Rusia a intrat in ”hora” sancțiunilor economice aplicate pe fondul conflictului din Ucraina – în care joacă un rol important – și impune și ea restricții statelor cu care are relații comerciale. De această dată, după interdicții valabile pentru Ucraina și Republica Moldova, Rusia interzice importul de fructe și legume din Polonia.
”Insecta periculoasă”, motiv al măsurii cu aplicare de la 1 august, a mai fost folosită și în cazul Republicii Moldova – tot pentru interzicerea importului de legume și fructe. În plus, restricția aplicată Poloniei vine după ce în urmă cu numai o zi (marți) Uniunea Europeană a adoptat noi sancțiuni economice contra Rusiei.
Rapiditatea cu care Moscova a găsit probleme și la fructele moldovenești și la cele poloneze nu este deloc o coincidență și oricât de evident este că motivul sancțiunilor rusești este unul inventat, Rusia știe prea bine că sancțiunile aplicate discreționar și neuniform în rândul statelor membre UE va duce fără îndoială la nemulțumiri chiar în sânul Uniunii. Iar asta va duce indirect la slăbirea hotărârii cu care statele membre aplică sancțiuni în mod unitar la adresa sa.
Practic vorbim despre apropierea periculoasă de un război economic din care Moscova știe foarte bine că deși Uniunea Europeană are de pierdut, Rusia pierde mult mai mult. Și joacă la bluf, mizând pe lipsa de unitate între statele membre puse în fața unei realități pe cât de simple, pe atât de dureroase pentru unele state comunitare. Și avem și primul exemplu: Uniunea Europeană aplică sancțiuni Rusiei dar pentru acestea suferă – momentan – doar Polonia, stat care în prag de recoltă agricolă nu mai poate expota fructe și legume în Rusia, țară vecină cu care are importante relații comerciale din acest punct de vedere.
Interdicțiile aplicate până acum Ucrainei și Republicii Moldova nu au avut un impact prea mare la nivelul UE. Acum însă, Polonia ar putea face presiuni la următoarele discuții pe tema sancțiunilor impuse Rusiei. Și ar fi exact jocul Rusiei, pentru că aceasta încearcă să dezbine și să cucerească și aplică sancțiuni doar unor state, apoi speră că acestea îi vor face jocul în noul conflict, de acestă dată economic, pe care tot ea îl alimentează.
Cine va urma nimeni – în afară de liderii de la Kremlin – nu știe. Ar putea fi Țările Baltice, cu care Rusia a avut tot timpul ceva de împărțit, sau am putea fi noi ori Bulgaria. Iar la cum arată lucrurile acum, singura întrebare este când; pentru că la ”dacă” UE tocmai a primit răspuns: Rusia a intrat în horă, dar joacă poker.