-0.5 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialRromii din Cuza Voda vor sa schimbe primarul

Rromii din Cuza Voda vor sa schimbe primarul

Conflictul dintre primarul si viceprimarul de la Cuza Voda mocneste de anul trecut, de la alegerile locale. Vasile Banu Cojocaru a candidat la functia de consilier local din partea Partidei Rromilor si s-a aflat printre alesii comunei. “Paharul s-a umplut vineri, cand, prin dispozitie, primarul Eugen Dumitru mi-a limitat atributiile. Mai mult chiar, m-a dat afara din sediul Primariei si m-a reclamat ca l-am agresat. Primarul a fost cel care m-a impins si exista martori care pot sa confirme ca asa stau lucrurile”, a declarat viceprimarul. Decizia mai-marelui localitatii de a retrage din atributiile pe care legea le confera viceprimarului a venit dupa ce Banu Cojocaru a solicitat sprijinul institutiilor abilitate sa verifice agentii economici din comuna. Inspectorii au constatat abateri cu privire la termenul de valabilitate a produselor alimentare si au adoptat masuri in consecinta. “Grav este faptul ca la unul dintre magazine se vindea carne stricata. Chiar daca populatia comunei este formata in majoritate de rromi, nu inseamna ca trebuie tratati altfel decat ceilalti consumatori”, a sustinut Cojocaru.

Revolta

Luni seara, peste 100 de rromi s-au strans la sediul Partidei din Cuza Voda si au fost de acord sa semneze pentru organizarea referendumului prin care se va lua decizia organizarii de alegeri anticipate. Viceprimarul detine documente care, potrivit propriei declaratii, sunt dovada faptului ca primarul a intrat, de mai multe ori, in conflict cu legea. Oamenii au reclamat faptul ca omul pentru care multi dintre ei au votat ii face tigani si nici macar nu le adreseaza un cuvant atunci cand incearca sa-l abordeze pentru a le rezolva problemele care stau in puterea lui. “Ne spune sa iesim din Primarie, ca mirosim, iar daca avem probleme sa ne adresam viceprimarului, ca e de-al nostru”, a spus unul dintre membrii comunitatii de rromi. Oamenii sunt nemultumiti si pentru ca in zona nu s-a incercat identificarea unor programe pentru absorbirea fortei de munca. Rromii muncesc, din primavara pana in toamna, cu ziua la muncile campului. Iarna este perioada cea mai grea, iar cei care au copii traiesc din alocatiile pe care le acorda statul.


Campanie de strangere de semnaturi

Incepand de ieri, echipe formate din membri mai rasariti ai rromilor din Cuza Voda au inceput sa umble din poarta in poarta pentru a strange semnaturile necesare organizarii unui referendum. Din cei peste 4.000 de locuitori ai comunei, 80% sunt rromi, care s-au saturat sa fie tratati ca paria societatii. Conducerea locala a Partidei Rromilor i-a avertizat pe membrii comunitatii ca semnaturile vor fi verificate de reprezentantii Prefecturii Constanta, motiv pentru care toate datele din tabelele care vor circula prin comuna trebuie sa fie conforme cu realitatea.

Prefectura nu se poate pronunta

Prefectul Danut Culetu a declarat ca institutia pe care o conduce nu se poate implica, deocamdata, in situatia de la Cuza Voda. Prefectul a sustinut ca asteapta rezultatul verificarilor declansate de institutiile abilitate si abia dupa aceea se va stabili care sunt masurile legale ce pot fi adoptate. “Exista consilieri locali care pot sa actioneze pentru dezamorsarea conflictului. Nu pot interveni cand este vorba despre orgolii personale”, a declarat Danut Culetu, care este dispus, totusi, sa medieze conflictul dintre cei doi alesi locali.

Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă