Gustările de după cină sunt foarte dăunătoare. Pe lângă faptul că ne aduc kilograme în plus şi ne tulbură somnul, acestea ne afectează şi neuronii, după cum reiese dintr-un studiu recent, publicat de Terra Femina.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Los Angeles, California, mâncatul seara sau noaptea poate duce la pierderi de memorie. Pentru a-şi demonstra afirmaţia, savanţii au făcut teste pe şoricei, pe care i-au împărţit în două grupe. Prima grupă a fost supusă unui regim alimentar strict, cu mese fixe, la ore la care animalele sunt active. A doua grupă a fost hrănită în momentene în care, de regulă, începeau să adoarmă. Fiecare grupă a beneficiat de acelaşi număr de ore de somn. Analizându-le apoi comportamentul şi aptitudinile cognitive, cercetătorii au constatat că ora de masă le-a influenţat foarte mult capacitatea cerebrală a rozătoarelor. Şoriceii care erau hrăniţi în momentele în care se presupune că ar fi trebuit să doarmă îşi pierdeau mai uşor memoria atunci când era vorba să recunoască un obiect. La fel de afectată a fost şi memoria pe termen lung.
Deşi impactul ronţăitului nocturn nu a fost încă testat pe oameni, se pare că persoanele care au un program de lucru foarte fluctuant suferă de aceeaşi problemă. Apare o amenzie bruscă, iar potrivit unuia dintre autorii studiului, Dawn Loh, aceasta ar putea fi generată de modificarea ceasului molecular al hipocampului, zona creierului care ajută la cunoaşterea lucrurilor noi şi stocarea lor în memorie.