19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRomantica - intre Hallmark si Formula As

Romantica – intre Hallmark si Formula As

» Credincios conceptului cu care s-a relansat, televiziune la vedere, postul Romantica le-a deschis portile ziaristilor.

» O zi in care ne-am plimbat prin studiouri ne-a ajutat sa ne facem o idee despre identitatea postului – un amestec de Hallmark cu Formula As: conservatorism moderat, apel la traditiile locale, contact strans cu spectatorii.

» Este de apreciat incercarea de a da o identitate cat mai romaneasca postului, in afara unor formule imprumutate; doar doua formate de emisiuni sunt cumparate de afara, restul fiind pe concepte autohtone.

Romantica si-a deschis portile ziaristilor. Cateva vizite pe platourile de filmare, urmate de discutii, ne-au ajutat sa ne facem o idee despre identitatea televiziunii si diferenta ei in raport cu principalul competitor de pe nisa vizata, Acasa TV.
Prima vizita a fost pe platourile din Casa Presei, unde se filmeaza emisiunea "Ca-n Cana". Formatul emisiunii urmeaza o situatie de viata frecvent intalnita, trei prietene care isi beau impreuna cafeaua dimineata; o barfa, o discutie despre familie, eventual o mica dezbatere despre o stire mondena  de la televizor. Cele trei femei sunt Catinca Roman, Anamaria Prodan si Nicoleta Voica, fiecare reprezentand o atitudine: Anamaria Prodan – tanara mai rebela, Catinca Roman – femeia singura si cu responsabilitati, iar Nicoleta Voica, care e solista de muzica populara, vine cu imaginea femeii romance asezate, cu familie si copii mari.
Iulia Parvu, PR al trustului Realitatea, nuanteaza: "Mizam pe o imagine mai calda, pe maxima apropiere fata de spectator. De Bunavestire, am lansat un nou concept de comunicare, invitand spectatorii sa participe la construirea postului.
Liniile telefonice, vedetele noastre, site-ul nostru, asteapta sugestii si opinii de la cei care ne privesc".

Telenovela Oanei Zavoranu
Mergem la iesirea spre Otopeni. Studioul in care se va filma telenovela Oana este in constructie. "Oana" este o telenovela cu si despre Oana Zavoranu – "scenariul, scris de un argentinian pe baza discutiilor cu Oana Zavoranu, a fost deja aprobat, ne pregatim de filmari.
Saptamana asta incepem castingul; platoul de filmare se va intinde pe 1.850 metri patrati". La Snagov, precizeaza PR-ul Realitatea, se realizeaza emisiunea "Prima Iubire".
La studioul trustului din Snagov, decorurile de la emisiunea "Prima Iubire" erau deja montate, figurantii, cei mai multi adolescenti, asteptau afara. Bogdan Nicolescu, producatorul emisiunii "Prima Iubire", ne spune: "Formatul a fost cumparat din Olanda, iar ideea e de a face oamenii sa-si povesteasca prima iubire si de a-i face sa se intalnesca in direct, pe platoul emisiunii.
Protagonistii pot veni singuri sau insotiti de partenerii lor". Intrebam daca formatul include posibilitatea intalnirilor ratate, ca la "Iarta-ma!" (alta emisiune cumparata de Romantica). "Nu, formatul nostru este fara usa", raspunde Bogdan Nicolescu. Prezentatorul emisiunii este Gelu Voicu, un cantaret de muzica populara, lansat pe piata emisiunilor de National TV, unde a moderat emisiunea "Sarutmana mama".
Oana Sarbu: "Cadrul s-a schimbat, dar povestile de iubire sunt aceleasi."
Teatrul Giulesti este locul in care se filmeaza emisiunea Oanei Sarbu si a lui Catalin Crisan. Dintre ei, prezenta este doar Oana Sarbu, o aparitie fragila, cu un iz clasic adolescentin. Decorul este retro, cu poze alb-negru, scaune stil si multa catifea. "Stilul retro da caldura, iar eu mi-am dorit un decor cat mai personalizat", marturiseste vedeta. Despre emisiunea ei, Oana Sarbu spune ca "doar la inceput e prezentata de amandoi, eu si Catalin, pe urma o vom prezenta alternativ, o zi eu, alta el". Formatul emisiunii, continua Oana, se va preciza pe parcurs, "nu functioneaza dupa un proiect anume, producatorii si Teo ne-au lasat pe mine si Catalin sa decidem cum sa arate; feed-back-ul telespectatorilor va fi hotarator". Emisiunea va include oricum "discutii cu vedete, dialoguri cu telespectatorii, 1.000 de surprize" – si mai ales prestatii live, din care playback-ul va fi interzis. Emisiunea se adreseaza "unei categorii mai largi decat femeile sub 35, studenti si, de ce nu, elevi", motiv pentru care nu vor fi evitate nici temele spinoase, cum ar fi drogurile sau personalitati femine controversate, ca Marijuana. Intrebata daca personajul din seria de filme "Liceeni" se va regasi in imaginea emisiunii, Oana Sarbu raspunde printr-o intrebare retorica: "Nu ma vezi? Sunt o continua liceeana". E clar ca Oana Sarbu isi are locul ei bine delimitat in imaginarul feminin romanesc al postcomunismului, ca prototip feminin al adolescentei romantice, "clasicizat" de seria Liceenii – "Candoarea si sensibilitatea varstei s-au regasit pe ecran intr-o perioada in care lumea era abrutizata de comunism", isi defineste Oana personajul in al carui romantism vede o punte intre trecut si prezent: "Cadrul s-a schimbat, dar povestile de iubire sunt aceleasi". Prin urmare, s-ar putea spune ca in cazul Oanei Sarbu, Romantica vrea sa seduca printr-un soi de romantism clasic, cu note retro, chiar usor conservator: "O sa incerc sa promovez lucrurile in care cred – traditia, valorile care ma leaga de parintii si bunicii mei. Am datoria sa le aduc in fata, acum ca sunt pe punctul sa se piarda, tot asa cum avem datoria sa ne pastram identitatea nationala. Nu cred ca imprumutand fara discernamant lucruri din afara facem ce trebuie", a incheiat decis vedeta. Ultimul loc in care am aruncat o privire e un decor pentru o emisiunea de seara. Decorul e spatios, facut fara economie de spatiu: e conceput pe ideea de orasul noaptea, imbinand albastru inchis cu tonuri de mov. In mijloc se afla fotoliile, intr-o parte descind scarile. In jur se invart cativa muncitori, unii sunt catarati pe schelele care sustin reflectoarele, altii muta structuri metalice pe sol. Pe scari se afla arhitectul decorului, "unde e balustrada?" intreaba, si imediat i se raspunde ca urmeaza sa fie montata, dupa care arhitectul se explica, justificandu-se: "Nu vreau sa patesc ca la Antena, cand a cazut Boc. Initial am zis ca vreau balustrada, dar am fost asigurat ca nu o sa fie probleme – asta pana a cazut Boc".

"Fara violenta, fara vulgaritate"
Ne reintoarcem la realitatea, unde stam de vorba cu Teo Trandafir, directorul postului: "Ca femeie, te uiti la televizor cu intreaga familie sau, daca nu, cu copiii. Ideea noastra e un post la care sa se poata uita toata lumea – prin urmare nu violenta, nu vulgaritate. Oamenii au fost alesi in asa fel incat sa se potriveasca acestei imagini mai spalate"; de altfel,  pentru toamna, televiziunea are in vedere si o serie de emisiuni pentru copii – "modelul nu va fi insa Cartoon Network", tine Teo sa precizeze.  In opinia directoarei de la Romantica, diferenta specifica fata de celelalte posturi targetate e ca "ne-am dorit o zona mai asezata, in care sa se vada, pe langa universul feminin, traditiile, valorile, credinta in Dumnezeu". De altfel, Ciprian Marius Pop, unul dintre prezentatorii postului, este preot si are o pastila saptamanala in care explica semnificatiile sarbatorilor crestine in curs, mai exista o emisiune de muzica populara, iar Gelu Voicu este si el solist de muzica etno. Postul nu este insa targetat exclusiv pe gospodine: "Este o greseala sa se creada ca femeile cu cariera au uitat de familie, traditii. Din contra, pentru segmentul nostru de femei mature, trecute de 35, aceste valori devin din ce in ce mai importante. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat atasamentul pentru valori traditionale devine mai puternic". De aici survine si diferenta cu Acasa: "Acasa este o televiziune mai pentru tineret decat noi. In timp, s-a prea intinerit si mondenizat, personal nu ma mai regasesc in formatul acela". Muzica populara, interactivitate, religie, lipsa de vulgaritate, conservatorism moderat, fara derapaje  – toate aceste ingrediente se regasesc si in componenta revistei Formula As, unul din cele mai importante succese editoriale de pe piata media romaneasca. Teo nu neaga afinitatea de structura dintre revista Sanzianei Pop si Romantica, dar nici nu o confirma, spunand doar ca "o apreciez foarte mult pe doamna Pop, iar succesul revistei este remarcabil".

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă