4.4 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia are o datorie de 300 de mil la spitalele din Europa....

România are o datorie de 300 de mil la spitalele din Europa. Reacția CNAS

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) cere Guvernului României să îşi plătească urgent datoriile către spitalele ţărilor europene, deoarece, în caz contrar, spitalele din Europa nu vor mai efectua nicio intervenţie pentru bolnavii români care merg în străinătate să se trateze folosind cardul european.

„Neplata datoriilor existente şi birocraţia din sistemul sanitar românesc pot duce la situţii care să genereze pierderea de vieţi omeneşti”,  a declarat Daniel Țecu,  președinte FADERE-  Federația asociațiilor de români din Europa.

Potrivit CNAS, România are o datorie de peste 200 de milioane de Euro, cu cele mai multe restanţe în Germania, Italia, Austria şi Franţa.

Începând din anul 2007 şi până la 31.12.2013, suma datorată de CNAS este de 190,10 milioane euro, din care 63,4 de milioane de euro au fost acumulate doar în anul 2013. La sfârșitul lunii august, suma de plată a ajuns la aproximativ 212 milioane euro.

Această sumă include: serviciile medicale acordate în baza cardului European de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2 efectuate în perioada 2007-2013.

Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeană pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată la CNAS, iar dacă acestea sunt contestate termenul se prelungeşte la 36 de luni. 

”O mare parte din sumele datorate nu au depăşit termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeană. Precizăm că plăţile care se vor efectua anul acesta pentru asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale este cea mai mare, în comparaţie cu cele efectuate de-a lungul timpului”, susțin reprezentanții CNAS.

România a plătit în anul 2007 doar 0,1 mil lei pentru tratamente în străinătate, 14,8 mil lei în 2008, 19 mil în 2009, 8,9 mil în 2010, 12,7 mil în 2011, 57,6 mil în 2012, 151,3 în 2013. CNAS estimează că în 2014 va plăti 300 mil lei.

Tot mai mulţi români cu afecţiuni grave sau boli ce nu pot fi tratate în România, aleg să fie operaţi în străinătate datorită tratamentelor mult mai eficiente accesând Formularul European C112 (introdus din 2007). 

”Au avut loc întâlniri anuale cu reprezentanţii ţărilor în care am acumulat cele mai mari sume de plată pentru serviciile medicale acordate asiguraţilor români. În cadrul acestor întâlniri s-a convenit asupra sumelor care vor fi decontate anual, pentru a nu se crea blocaje. De altfel, regulamentul european prevede că nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte ţări pe motiv de neplată a datoriilor acumulate de ţara din care provine asiguratul”, precizează CNAS.

Asiguratul poate fi refuzat în situaţia în care serviciul medical solicitat nu respecta regulamentul european. De exemplu, în baza CEASS dacă se solicită tratament planificat sau furnizorul de servicii medicale la care solicită serviciul nu se află în contract cu sistemul public de sănătate din ţara respectivă.

Serviciile medicale la care asiguraţii au dreptul în baza formularului european S2/E112 sunt cele care se regăsesc în pachetul de servicii medicale de bază, decontate din FNUASS.

Serviciile medicale care se acordă în baza CEASS şi a celorlalte formulare europene sunt cele prevăzute în legislaţia statului membru în care se solicita serviciul.

 

Cele mai citite

Elena Lasconi: Dacă CCR va anula de zece ori alegerile, eu voi candida și a 11-a oară

Liderul USR a făcut, sâmbătă, un apel ferm către cetățeni, să nu răspundă instigărilor unor politicieni Liderul USR, Elena Lasconi, a condamnat decizia Curții Constituționale,...

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide de Crăciun

Hotelul de gheață se află în topul Business Insider al celor mai frumoase atracții turistice din lume Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, una...

Guvernul schimbă termenul pentru depunerea situațiilor financiare

Noile prevederi sunt deja în Monitorul Oficial și impun depunerea la timp a situațiilor financiare ca o condiție obligatorie pentru aplicarea impozitului pe microîntreprinderi Ordonanța...
Ultima oră
Pe aceeași temă