16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPortugalia, campioană europeană și la turism

Portugalia, campioană europeană și la turism

Portughezii marchează încă o premieră, dincolo de cea fotbalistică: Portugalia devine destinația preferată de concediu de pe continent.

Prețuri mici la cazare și mâncare, obiective turistice și plaje spectaculoase la tot pasul, cvasiabsența amenințărilor teroriste. Acestea sunt ingredientele cu care portughezii i-au sedus pe europeni. Pentru români, care și ei au început să simtă gustul acestei destinații de vacanță de la malul Atlanticului, există însă o singură barieră: transportul până acolo nu este tocmai ieftin.

„Chiar dacă, cel puțin pentru moment, nu poate concura cu Spania, Portugalia devine o destinație îndrăgită de români, cu obișnuitele fluctuații între sezonul estival și perioadele din primăvară și toamnă, axate mai mult pe pachete de tip city break. Nu este deloc o destinație de neglijat”, a declarat pentru „România liberă” consultantul în turism Ciprian Enea.

El a menționat faptul că piața pachetelor turistice pentru Portugalia a înregistrat un oare­care declin la momentul în care compania portugheză TAP și-a anulat zborurile din România, însă acest lucru a fost compensat de zborurile companiilor low cost Blue Air și Wizz Air. Un zbor până la Lisabona și retur cu aceste companii nu costă însă mai puțin de 300 de euro de persoană.

Și directorul general al agenției de turism Paralela 45, Alin Burcea, a mizat pe Portugalia în acest an, introducând curse charter spre această destinație. „Merge bine pentru primul an, avem un grad de ocupare de peste 60%. Păcat însă că s-a retras TAP, pentru că în condițiile actuale nu mai putem oferi pachete turistice pentru Madeira, ci doar pentru Portugalia continentală”, a declarat Burcea pentru „România liberă”.

Pachet turistic sau pe cont ­propriu

Un sejur de șapte nopți în zona Algarve (sudul Portugaliei), cu transportul inclus, cu avion charter, costă peste 600 de euro de persoană, la aproape toate agențiile de turism care activează pe piața românească. Dacă însă doriți să călătoriți pe cont propriu, cazarea este ieftină în Portugalia, o cameră dublă putând fi rezervată de pe internet pe undeva la 60 de euro pe ­noapte. Și o masă la restaurant este destul de ieftină (aproximativ 20 de euro pentru două persoane), comparativ cu alte zone de litoral din vestul Europei, cum ar fi Coasta de Azur, în Franța, sau Coasta Amalfitană, în Italia.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care tot mai mulți vest-europeni își rezervă anul acesta vacanțe în Portugalia. Ghidul turistic francez Routard a plasat în 2016 Portugalia pe primul loc în topul destinațiilor de vacanță, surclasând Corsica, liderul de necontestat timp de două decenii.

În ultimii zece ani, numărul francezilor care aleg destinația de la Oceanul Atlantic a crescut cu 120%. „Francezii au reînceput să călătorească, dar nu oriunde. Portugalia are totul pentru a-i seduce: apropierea (ceea ce în cazul românilor nu este va­labil – n.red.), industrie puțină, peisaje minunate, arhitectura cvasiintactă a Lisabonei”, spune directorul ghidului Routard,  Philippe Gloaguen, citat de publicația „Paris Match” .

„Succesul Portugaliei se bazează pe o reacție anticriză. Destinația este accesibilă cu avionul, la tarife de la 60 de euro (față de peste 300 de euro pentru români – n.red.). Lisabona este în plin avânt, cu hanuri și hoteluri creative, foarte accesibile și o bucătărie de clasă la preț de fast-food”, punctează directorul de dezvoltare al Routard, Gavin’s Clemente Ruiz.

Și, în afară de Lisabona, avem și sudul Portugaliei, în provincia Algarve, care, pe cei 200 km de coastă, concentrează jumătate dintre golfurile portugheze. De altfel, Algarve a fost aleasă anul acesta, de publicațiile internaționale specializate, cea mai bună destinație cu golfuri din lume.   

Risc redus de atac terorist

Portugalia mai are anul acesta un atu incontestabil pentru turism: se află printre țările europene cu cel mai mic risc de atacuri teroriste, comparabil cu cel din România. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Londra, risc foarte ridicat de atac terorist au Franța, Belgia, Marea Britanie, Spania, Germania, Rusia și Turcia. Risc crescut de atac terorist se înregistrează în Grecia, Cipru, Olanda, Danemarca, Suedia, Italia, Austria, Bosnia, Muntenegru și Ucraina. În categoria risc mediu de atac terorist se încadrează România, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Portugalia, Croația, Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia, Bulgaria, Slovacia, Belarus, Luxemburg, Georgia și Malta.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă