14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecial„Românii ar trebui îndemnaţi prin spoturi radio să muncească opt ore pe...

„Românii ar trebui îndemnaţi prin spoturi radio să muncească opt ore pe zi!”

Omul de afaceri Gunther Wotsch crede că România are de pierdut pentru că investitorii străini au ajuns să perceapă muncitorii români drept şmecheri şi chiulangii.

 

Omul de afaceri Gunther Wotsch, care deţine mai multe companii în Transilvania, este o personalitate paradoxală. Născut dintr-un tată sas din Mediaş şi dintr-o mamă de origine austriacă, el are cetăţenia germană, dar locuieşte la Cluj-Napoca. Vreme de şase ani, a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord. Acum, el a devenit Doctor Hornis Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Gunther Wotsch cunoaşte foarte bine mediul de afaceri românesc, de aceea, i-am solicitat un interviu.

Cum vedeţi dvs. mediul de afaceri din Cluj, din Transilvania, în contextul în care România a trecut printr-un val al crizei economice, iar previziunile spun că se apropie al doilea val. Cum credeţi că va evolua acest mediu de afaceri?

Gunther Wotsch: Mediul de afaceri este într-o fază în care pot să spun că nu este prea prielnică pentru România acuma. Vă spun de ce nu este prea prielnică. Pentru că România a suferit foarte mult în urma crizei economice. Acuma suferă din nou, din cauza crizei financiare. Şi mai este vorba şi de criza proprie a României, adică de criza pe care şi-au făcut-o românii singuri. Insist să spun că această criză proprie se datorează mentalităţii românilor faţă de muncă, în sensul că românul trebuie să îşi revizuiască atitudinea faţă de muncă. Trebuie să fie corect. În momentul în care un salariat este plătit opt ore, atunci acest salariat trebuie să şi muncească opt ore. Noi ne aflăm într-o situaţie în care putem să spunem că poporul român trebuie educat că, dacă primeşte un salariu, trebuie să ofere o contravaloare, iar aceasta este forţa de muncă, pentru opt ore. La fel, românii trebuie să preia mai multă responsabilitate în procesul de producţie.

Românii trebuie să preia mai multă responsabilitate în toate procesele economice din care fac parte. Vedeţi, cazul Nokia poate că nu este cel mai mai relevant, dar cred că şi Nokia oarecum a plecat dintr-o constrângere internaţională care este clară şi care este vizibilă. Nokia nu a prins trenul necesar pentru a evolua din punctul de vedere al dezvoltării programelor la nivelul lui Samsung şi alţii. Dar Nokia a plecat şi din cauza faptului că, aşa cum spunea şi preşedintele lor, în România apare această mentalitate incorectă faţă de muncă. Mentalitatea românească trebuie schimbată şi, în momentul în care imaginea României în Europa şi în lume se va reface, România are cele mai multe şanse să iasă din criză. Spun acest lucru: românii sunt foarte talentaţi, foarte sociabili, foarte inteligenţi – poate cel mai inteligenţi – dar această inteligenţă trebuie folosită şi în mod constructiv. Dacă nu este folosită în mod constructiv şi dacă nu există efortul necesar de a transpune inteligenţa în practică, România o să aibă în continuare probleme.

Revoluţie la locul de muncă

Există, totuşi, o serie de statistici care arată că românii sunt europenii care muncesc cel mai mult, care petrec cel mai mult timp la locul de muncă. Dvs. credeţi că sunt adevărate aceste statistici?

Gunther Wotsch: Ştiţi cum este? S-ar putea să stea cel mai mult la locul de muncă, însă dacă muncesc în tot acest timp este sub semnul întrebării. Nu vreau să laud nemţii sau să laud vest-europenii, dar eu, din perioada în care am lucrat în Germania, am învăţat un singur lucru: dacă într-adevăr ajungi în situaţia în care nu ai ce lucra în cele opt ore pentru care eşti plătit, faci revoluţie, te duci la superior: domle, m-ai plătit pentru opt ore, mie îmi dai de muncă pentru opt ore! Acest lucru în România este invers. Mulţi caută să înşele, în sensul în care: domle, eu sunt cel mai grozav dacă pentru opt ore plătite muncesc cel mai puţin. Asta este o lozincă în România! Degeaba stă la locul de muncă dacă nu munceşte. El trebuie să aibă atâta conştiinţă încât să îşi dea seama că trebuie să producă opt ore.

Dacă românii şi-ar utiliza mai bine timpul de muncă, credeţi că productivitatea lor ar putea să crească la nivelul celei din Occident?

Gunther Wotsch: Productivitatea muncii, după părerea mea, este legată şi modul în care este folosit acel timp de lucru. Dacă eu într-adevăr muncesc opt ore, conştiincios, atunci şi productivitatea muncii creşte. Dacă muncesc numai şase ore, înseamnă că ceea ce produc se repartizează pe opt ore, deci eficienţa scade. Dacă într-adevăr eu muncesc opt ore la capacitatea unui om bine, bine format, atunci eficienţa este maximă. Depinde şi de modul în care privesc eu calitatea muncii mele. Sunt efectiv mulţumit de calitatea pe care o produc sau nu? 

Spoturi radio-tv

Gunther Wotsch are o soluţie originală pentru a schimba mentalitatea românilor. El propune organizarea unei campanii sociale, cu spoturi radio-tv, prin care oamenii să fie îndemnaţi să muncească opt ore pe zi, aşa cum sunt îndemnaţi să facă mişcare ori să consume minim doi litri de lichide pe zi. “Din jumătate în jumătate de oră să apară astfel de anunţuri, la Radio România Actualităţi, iar lucrurile se pot schimba, iar imaginea României se va îmbunătăţi”, crede Gunther Wotsch.

Cele mai citite

Asociația GIC IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

OMS avertizează. Doar trei zile vor mai putea funcționa serviciile de sănătate din sudul Fâșiei Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mai există combustibil suficient pentru a asigura funcționarea serviciilor de sănătate din sudul Fâșiei Gaza doar pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă