19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, un bronz cat China!

Romania, un bronz cat China!

Gimnastele din lotul reprezentativ al Romaniei au reusit ieri dimineata o performanta extraordinara, cucerind medalia de bronz in concursul olimpic pe echipe de la Beijing, unde aurul a fost castigat in premiera de China, iar argintul de Statele Unite ale Americii. Astfel, Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Andreea Grigore, Andreea Acatrinei, Gabriela Dragoi si Anamaria Tamarjan au reusit sa continue traditia si sa mentina gimnastica romaneasca pe podiumul olimpic, de unde nu a mai coborat din 1976, de la Jocurile Olimpice de la Montreal. Echipa feminina de gimnastica a Romaniei isi trece astfel in palmares un nou trofeu alaturi de cele patru medalii de aur, trei de argint si doua de bronz, cucerite la aceasta proba in ultimii 32 de ani.

Desi Romania era campioana olimpica en-titre si de aceasta data nu a mai urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului, satisfactia a fost comparabila cu cea de acum patru ani, deoarece in ultimul ciclu olimpic gimnastica noastra a suferit transformari majore. Nu numai ca atat echipa care a concurat la Beijing, cat si antrenorii sunt cu totul altii fata de cei de la Atena, dar o mare parte a componentelor de baza ale lotului nostru – si sa le amintim doar pe Sandra Izbasa si Gabriela Dragoi – au suferit accidentari semnificative in anul preolimpic si au avut perioade lungi in care au stat departe de sala de antrenamente.

Din acest motiv, in urma unei analize competente, nici sportivele, nici antrenorii, nici conducerea forului de specialitate nu s-a gandit la primele doua locuri ale podiumului, pentru care era clar ca se vor bate, asa cum s-a si intamplat, China, care a pregatit de patru ani echipa, si Statele Unite ale Americii, care veneau cu gimnaste extrem de experimentate, ca sa le numim doar pe multiplele medaliate Alicia Sacarmone si Chellsie Memmel. Prin urmare, accesibila devenea doar medalia olimpica de bronz, pentru care romancele s-au batut, acum putem spune cu succes, cu reprezentantele Rusiei, pe care le mai invinsesera cu cateva luni inainte, la Campionatele Europene.

Le-au suflat medalia rusoaicelor
Competitia se anunta inca de la inceput extrem de grea pentru romance, care in calificari obtinusera un punctaj mai mic cu peste cinci puncte decat cel al rusoaicelor, clasate pe locul trei, dupa China si SUA. In ultimul act al competitiei romancele au inceput la paralele, cu Steliana Nistor, Anamaria Tamirjan si Gabrela Dragoi, dar dupa prima rotatie ocupau doar locul cinci, in urma reprezentantelor Rusiei, care au intrat la paralele, ale Statelor Unite si Chinei (sarituri) si ale Australiei (barna). A urmat barna, cu Nistor, Izbasa si Tamirjan, aparat dupa care echipa noastra a mai urcat un loc in clasament, dupa reprezentativele Chinei si SUA, care evoluasera la paralele, si Rusiei, care, la fel ca si noi, scapase de barna. De aici concursul s-a "rupt", punctajele inainte de a treia rotatie spunand clar ca reprezentantele gazdelor (95,975 puncte) se lupta cu americancele (94,850) pentru aur, iar romancele (91,175) cu rusoaicele (91,850) pentru bronz.

 

Fetele noastre, Izbasa, Nistor si Tamarjan, au intrat la sol, aparatul lor forte, si au reusit sa se instaleze pe locul al treilea, dupa China si SUA, devansand cu un punct si cateva sutimi Rusia. Tensiunea in tabara noastra devenise maxima pentru ca sariturile, singurul aparat unde Romania nu are nici o reprezentanta in finalele pe aparate, aveau sa fie decisive. Fetele noastre trebuiau doar sa nu rateze pentru a-si pastra locul pe podium. Aceleasi Izbasa, Nistor si Tamarjan au evoluat fara greseala si le-au invins pe rusoaice, reusind marea performanta de a mentine Romania pe podiumul olimpic.

Mai mult de-atat nu se putea
Fericit, Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, a declarat imediat dupa incheierea concursului: "Suntem fericiti ca am adus a doua medalie de bronz pentru Romania (n.r. – prima a fost cucerita de  Mihai Covaliu la spada), deoarece nu puteam face mai mult. Pentru ca fetele noastre sa fie cele mai bune ne-a lipsit un numar mai mare de antrenori si de gimnaste in cluburi, astfel incat selectia sa se faca in adevaratul sens al cuvantului. Asta au avut chinezoaicele si americancele in plus si de aici vin si celelalte aspecte legate de dificultate. Trebuie sa nu uitam ca, acum trei ani, Romania nu mai avea echipa. Asa ceva nu s-a intamplat nici in SUA, nici in China. Ei au avut gimnaste care au concurat si la alte olimpiade, care au facut tot ciclul olimpic impreuna, iar echipa Romaniei s-a schimbat de la competitie la competitie".

» Astazi va avea loc finala masculina de gimnastica la individual compus, unde reprezentantul nostru Flavius Koczi s-a calificat cu cel de-al 15-lea punctaj. Daniel Popescu este ce-a de-a treia rezerva si ar putea intra in competitie doar daca la ora concursului s-ar retrage trei dintre primii 24 de titulari.

Cele mai citite

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...
Ultima oră
Pe aceeași temă