5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialRomânia şi SUA au semnat Aranjamentele de implementare pentru apărarea antirachetă

România şi SUA au semnat Aranjamentele de implementare pentru apărarea antirachetă

România şi SUA au semnat, vineri, două Aranjamente de implementare şi trei amendamente la Aranjamentele de implementare existente referitoare la baza de la Deveselu, unde vor fi amplasate elementele scutului antirachetă, relatează Mediafax.

Potrivit MAE român şi Ambasadei SUA, documentele au fost semnate cu ocazia sesiunii bianuale a Comitetului Mixt româno-american privind staţionarea forţelor SUA pe teritoriul românesc, de Sebastian Huluban, secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării Naţionale, şi general-maior Mark O. Schissler, directorul pentruplanificare şi politici la sediul Comandamentului European al SUA.

Unul dintre aranjamentele de implementare se referă la utilizarea terenului adiacent bazei Deveselu, care se află lângă Caracal. Celălalt aranjament de implementare sereferă la utilizarea spaţiului aerian al bazei Deveselu.

De asemenea, cele trei amendamente semnate cu privire la aranjamentele de implementare existente se referă la operaţiunile cu proprietăţi imobiliare şi managementul proprietăţii imobiliare (gestionarea inventarului de construcţii şi structuri din zonele şi facilităţile unde este permisă prezenţa forţelor SUA), securitatea (procedurile necesare pentru asigurarea securităţii componentelor sistemului de apărare antirachetă în timpul transportului pe teritoriul României), precum şi la funcţionarea Comitetului Mixt.

“Semnarea acestor aranjamente de implementare este încă un pas înainte spre momentul în care unitatea de apărare antirachetă de la Deveselu va deveni o realitate”, apreciază Ambasada SUA într-un comunicat transmis MEDIAFAX.

La ceremonia semnării documentelor au mai participat şi secretarul de stat în MAE român, Bogdan Aurescu, contraamiralul Randall M. Hendrickson, director adjunct al Agenţiei de Apărare Antirachetă a SUA, precum şi generalul de brigadă Thomas J. Sharpy, director pentru planificare, programe şi analize ale Forţelor Aeriene ale SUA din Europa.

Aurescu “a subliniat că semnarea acestor documente în calendarul stabilit cu partea americană reprezintă o dovadă clară a angajamentului celor două state pentru operaţionalizarea la termen a componentei din România a sistemului de apărare antirachetă”, precizează MAE.

Totodată, Aurescu a evidenţiat şi salutat activitatea intensă a echipelor de negociere ale celor două state în sensul convenirii Aranjamentelor de Implementare.

Aurescu este negociatorul-şef de partea română a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România din 13 septembrie 2011.

Acordul româno-american de apărare antibalistică a fost semnat la 13 septembrie 2011 la Washington şi a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, elementele scutului antirachetă din baza de la Deveselu urmând să devină operaţionale începând cu 2015.

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă