18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialRomânia, locul 3 în UE la creșterea în retail

România, locul 3 în UE la creșterea în retail

România se clasează pe locul trei la nivelul UE din punct de vedere al creșterii comerțului în retail pe luna iulie comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat, România se clasează astfel după Luxemburg şi Estonia.

La nivelul Uniunii Europene, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a scăzut cu 0,4% raportat la luna iunie a acestui an, scrie Mediafax.

În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat cu 0,8% în bază anuală şi au coborât cu 0,4% faţă de iunie.

Datele Eurostat arată că, în luna august, cele mai puternice creşteri ale comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Luxemburg (14,1%), Bulgaria (9,2%) şi România (6,3%). La polul opus, au fost consemnate scăderi de 2,5% în Malta, 1,1% în Polonia şi de 1% în Belgia şi Austria.

Faţă de luna iunie, Portugalia (2,6%) şi Letonia (2,2%) au afişat cele mai puternice creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, în timp ce Austria (-1,5%), Germania (-1,4%) şi Suedia (1,3%) au raportat cele mai abrupte scăderi.

Banca Centrală Europeană va anunţa în după-amiaza zilei de joi decizia de politică monetară, majoritatea economiştilor anticipând noi măsuri de susţinere a economiei din zona euro după ce majoritatea statelor au raportat un PIB în stagnare sau chiar scădere economică pentru cel de-al doilea trimestru, mai arată sursa citată.

În plus, inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub ţinta asumată de BCE, alimentând estimările privind anunţarea unui nou pachet de măsuri după şedinţa de joi.

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă