Aceasta va concerta pe 8 septembrie la București, alături de Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Recunoscută ca instituție americană de prestigiu de pe la sfârșitul anilor ’30, orchestra are 115 ani de activitate.
Cunoscută pentru calitatea artistică, Orchestra Simfonică din Pittsburgh i-a găzduit de-a lungul timpului pe unii dintre cei mai buni dirijori și muzicieni ai lumii, dând mereu dovadă și de un devotament puternic pentru regiunea Pittsburgh și cetățenii săi, facilitând dezvoltarea economică a regiunii. Cu un lung și remarcabil istoric de turnee naționale și internaționale, începute încă din 1900, Orchestra Simfonică din Pittsburgh a susținut peste 35 de turnee internaționale, dintre care 19 europene, opt în Orientul Îndepărtat și două în America de Sud, fiind prima orchestră americană invitată să susțină un -concert la Vatican. La pupitrul celebrei orchestre, pe 8 septembrie – dacă vă grăbiți, e posibil să mai găsiți bilete! –, la București, se va afla dirijorul Manfred Honeck, iar la pian – surprinzătoarea și ultrapremiata violonistă Anne-Sophie Mutter.
A debutat la Salzburg
Născută la Rheinfelden in Baden, Anne-Sophie Mutter și-a început cariera internaţională de solistă în 1976, la Festivalul de la Lucerna, iar un an mai târziu şi-a făcut debutul la Salzburg sub bagheta lui Herbert von Karajan. De atunci, a rămas unul dintre cei mai buni violonişti ai vremurilor noastre, concertând în toate centrele muzicale importante din lume. Este recunoscută prin faptul că, pe lângă lucrările tradiţionale, își încântă în permanenţă publicul cu repertorii noi şi inovative, muzica de cameră şi lucrările orchestrale fiind prezente în egală măsură.
Anne-Sophie Mutter nu este numai o violonistă al cărei arcuș fascinează, ci și un artist care se foloseşte de popularitatea câştigată pentru proiecte caritabile, sprijinind dezvoltarea muzicienilor tineri. Se numără printre artiștii cu numeroase premii și distincții care îi recompensează activitatea concertistică. Astfel, în ianuarie 2015, a fost numită Honorary Fellow la Keble College de la Universitatea Oxford, iar în octombrie 2013 a fost primită în Academia Americană de Arte şi Ştiinţe ca Membru Onorific Străin. În ianuarie, a fost distinsă cu medalia acordată de Lutoslawski Society (Varşovia). În 2012, lui Anne-Sophie Mutter i s-a acordat premiul pentru Distinguished Artistic Leadership oferit de Atlantic Council. A mai -primit Premiul Brahms, Premiul Erich–Fromm şi Premiul Gustav–Adolf pentru implicare socială în 2011.
În 2008, lui Anne-Sophie Mutter i s-au acordat premiile International Ernst von Siemens Music şi Leipzig Mendelssohn pentru “muzicalitatea ei unică și abilitatea interpretativă”.
Premiat pentru înregistrarea simfoniilor lui Mahler
Manfred Honeck și-a început cariera de dirijor ca asistent al lui Claudio Abbado, la Orchestra de Tineret Gustav Mahler din Viena. Ulterior, a dirijat pentru Zürich Opera House, activitate pentru care a primit și prestigiosul premiu European Conductor’s Award în 1993. În perioada 1996-1999 a fost unul dintre cei trei dirijori ai Orchestrei Simfonice MDR Leipzig, iar în anul 1997 a fost dirijor al Operei Naționale Norvegiene din Oslo. Ca dirijor invitat, Manfred Honeck a colaborat cu mari orchestre europene precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Simfonică de Radio Bavaria, Sächsische Staatskapelle Dresden, Orchestra Regală Concertgebouw, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France și cu Filarmonica din Viena, iar în Statele Unite cu Chicago Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, National Symphony Orchestra Washington și cu Boston Symphony Orchestra.
Casa japoneză de discuri Exton a înregistrat un CD cu muzica de succes a lui Honeck, realizată în cadrul activității sale la Pittsburgh Symphony Orchestra. Înregistrările Simfoniilor lui Mahler nr. 1, 3, 4 și 5, a Simfoniei nr. 5 a lui Ceaikovski și a Simfoniei lui Richard Strauss „O viață de erou” s-au bucurat de un succes răsunător, iar înregistrarea Simfoniei nr. 4 a lui Mahler a câștigat premiul ICMA 2012.