800 de reprezentanţi ai societăţii civile (oameni de afaceri, sindicalişti, jurnalişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor) vor participa, în următorii trei ani, la activităţi de instruire şi acţiuni practice de intervenţie în procesul decizional de la nivel local, regional, naţional şi european.
Programul „Partener activ şi implicat” a fost demarat miercuri de către Academia de Advocacy şi are drept scop crearea primului corp profesional de dialog social şi de intervenţie în decizia publică din România.
Proiectul îşi propune formarea de specialişti din rândul structurilor societăţii civile, care să poată influenţa activ şi competent decizia politică în probleme de interes public.
Aceştia vor stăpâni tehnici şi mecanisme profesionale de intervenţie în dialogul social, vor cunoaşte modalităţile legale de acces şi intervenţie în procesul public de decizie şi vor putea susţine argumentat poziţia celor pe care îi reprezintă în negocierile cu decidenţii politici.
Cunoştintele şi experienţa practică astfel acumulate vor fi atestate prin certificarea profesională a celor care finalizează acest proces. „Trebuie să eliminăm de urgenţă amatorismul societăţii civile în relaţia cu politicienii. Trebuie să ne implicăm profesional!”, a spus Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy.
Proiectul „Partener activ si implicat” este susţinut financiar din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. El se va derula pe parcursul a trei ani şi va acoperi toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României.